SÓL MORSKA WĘDZONA
NATURALNIE DREWNEM 30 gramów
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
SÓL MORSKA WĘDZONA TRADYCYJNIE DREWNEM to naturalna sól otrzymywana z wód oceanicznych. Pochodząca z wybrzeży Meksyku WĘDZONA SÓL nadaje potrawom smak i aromat wędzonki. Do produkcji tego typu soli użyto drewna, dzięki czemu zapach jest słodkawy i głęboki, a smak dymny i łagodny. SÓL WĘDZONA DREWNEM doskonale sprawdzi się w potrawach mięsnych, sosach i zupach. Nie używa się jej jak klasycznej soli – dla uzyskania słonego smaku, ale jedynie szczyptę lub dwie – by uzyskać wielowymiarowość smaków i zapachów.
SÓL MORSKA WĘDZONA TRADYCYJNIE ma głęboką, piękną bursztynową barwę. Jest to efekt połączenia mlecznego koloru soli morskiej i związków mineralnych zawartych w dymie drewnianym.
SÓL MORSKA TRADYCYJNIE WĘDZONA to szlachetna i bardzo wykwintna odmiana soli. Dodaje się ją do potraw z mięsa, zup oraz sosów. Nadaje im ona charakterystyczny smak wędzonki. Wystarczy szczypta tej soli by barszcz lub zupa pomidorowa nabrały nowego smaku.
SÓL WĘDZONA jest świetną propozycją dla wegetarian i wegan. Teraz nawet rezygnując z mięsa możesz nadal cieszyć się smakiem i aromatem wędzonych potraw. Można ją również dodać do potraw sojowych i warzywnych.
Tradycja wędzenia soli wywodzi się od wikingów, którzy do procesu wędzenia używali drewna bukowego. Wówczas smak i zapach soli były bardzo intensywne i należało bardzo uważać na ilość, której dodawano do potrawy. Sól wędzona może bowiem łatwo zdominować smak i zapach.
Proces powstawania WĘDZONEJ SOLI MORSKIEJ jest bardzo pracochłonny. Kryształki soli morskiej poddaje się wielogodzinnemu działaniu dymu drewna jabłkowego. Co kilka godzin należy sól przemieszać by zapach i smak równomiernie oddziaływały na sól. Pracochłonność procesu sprawia, że WĘDZONA SÓL MORSKA jest produkowana w stosunkowo niewielkich ilościach, przez co uznaje się ją za niezwykle cenną i wartościową.
SÓL MORSKA WĘDZONA TRADYCYJNIE zostanie zapakowana w sposób uniemożliwiający przypadkowe uszkodzenie w czasie transportu.
Kraj pochodzenia: Dania
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc
Informacja dla alergików:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.