Znana od starożytności!!! Najlepsza sól morska z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalne konsorcjum ATISALE z Południa Włoch operuje liniami technologicznymi gwarantującymi wysoką jakość finalnego produktu – SKOSZTUJ ORYGINAŁU!
Niniejsza aukcja dotyczy paczki soli morskiej miałkiej ATISALE Sale marino fino o wadze 1kg.
Produkt przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
ATISALE Spa powstała 23 lata temu (15.05.1998 r.) jako kompania solna w mieście Margherita di Savoia w prowincji Barletta-Andria-Trani na południu kraju w Apulii (największa solanka nadmorska w Europie). Spółka akcyjna dodaje sobie pod nazwą trzy słowa: Sale marino italiano (Włoska sól morska), ale też uważa, że jest punktem odniesienia dla całej branży, ponieważ jej produkt sięga wieków starożytnych. Miejscowa panew solna, czyli naturalny basen solankowy, a więc zagłębienie przy brzegu morza okresowo wypełniane wodą morską, która ulega odparowaniu, co prowadzi do powstawania pokładów soli, szczyci się pierwszymi wzmiankami pochodzącymi z czasów antycznego Rzymu (III w p.n.e.). To niezwykłe miejsce 400 lat później opisze historyk Pliniusz Starszy.
Pierwotnie osada miała nazywać się Salinis. W fazach przypływu woda morska wpływała do niskich obszarów starego jeziora Salpi i zalewała także tamtejsze bagna, a następnie odparowywała, osadzając sól na płyciznach, która była następnie zbierana. Później miasto nazywało się Salapia, a w XII w n.e. Sancta Maria de Salis. Obecne miano zawdzięcza królowej Małgorzacie Sabaudzkiej.
Przemysłowa eksploatacja panwi solnej rozpoczęła się znacznie później, kiedy wykopano kanały do wpuszczania wody z morza i zbudowano zbiorniki, aby odparowywać wodę i ułatwić odkładanie się soli.
Spółka o mocach produkcyjnych na skalę światową eksploatuje również panew solną Sant'Antioco (prowincja Cagliari na wyspie Sardynia) oraz złoża w kopalniach soli w Volterra (Pisa, Toskania).
Gigant wytwórczo-rynkowy oferuje sól kuchenną zwyczajną, zaopatruje kioski z tytoniem, posiadające w Italii wyłączność ekskluzywnej sprzedaży tego produktu jako mytego, z wyższej półki, ma specjalne propozycje wyłącznie dla matek karmiących i niemowląt, wyroby odpowiednie do zmiękczania wody, stosowny granulat do zmywarek, wszelkie odmiany soli dla przemysłu, zaspokaja duże potrzeby przy odmrażaniu dróg.
Dziedzictwo tradycji i głęboka wiedza na temat uprawy, zbioru i przetwarzania soli – udoskonalane dzięki ciągłym badaniom i rozwojowi firmy, która koncentruje się na jakości i innowacjach – musi być przewidywalne i z dbaniem o przyszłość, by przy biznesowej ekspansji nie tracić z oczu zrównoważonego środowiskowego postępu.
Solanki Margherita di Savoia rozciągają się na długim pasie, który biegnie prawie równolegle do południowego wybrzeża Adriatyku przez około 20 kilometrów, sięgając w głąb lądu na około 5 kilometrów. Łączna powierzchnia eksploatacyjna wynosi około 4500 hektarów, z czego 4000 powierzchni użytkowej pokrywa woda, ta ostatnia podzielona jest na zbiorniki wyparne (z możliwością ich rozszerzenia o 3500 ha) i osadniki solne (500 ha). Pozostałe 500 hektarów to drogi, nasypy, place składowe, warsztaty, biura, mieszkania i wszystko inne, co jest niezbędne do pełnego funkcjonowania przemysłu.
Powierzchnia parowania potrzebna jest by doprowadzić wodę morską przy nasyceniu chlorkiem sodu o gęstości 3,5 Baumè do 25,7 Baumè, w temperaturze około 15°C. Pozostała powierzchnia pokryta wodą stanowi obszar słony, już częściowo zagęszczony chlorkiem sodu, który jest stale zasilany nasyconą wodą, przygotowywaną przez obszar wyparny; pod koniec sezonu solnego nasycenie osiąga 30 stopni Baumè. Panwie wyparne Saliny mają zmienne dna, głębokości i kształty w zależności od wysokości terenu. Zbiorniki osadnikowe, zachowując różnorakość powierzchni, są natomiast idealnie przydatne do regulowania zagęszczania wody na potrzeby zbiorów. Gleba na tym obszarze jest w większości gliniasta i charakteryzuje się wysokim stopniem nieprzepuszczalności. Ruch wody w cyklu ciągłym uzyskuje się poprzez wykorzystanie na większości powierzchni naturalnych nierówności gruntu. Tam, gdzie nie jest to możliwe, z pomocą przychodzi sześć pomp odwadniających rozmieszczonych w różnych rejonach Saliny. Pierwsza z tych stacji przewiduje uzupełniający pobór wody morskiej. Ilość wody morskiej wykorzystywanej do produkcji soli zmienia się w zależności od trendów zapotrzebowania sezonowego i wynosi średnio około 30 milionów metrów sześciennych rocznie. Woda morska, osiągając przełomowy stopień nasycenia przy 25,7 Baumè, zmniejsza swą kubaturę do około jednej dziesiątej swej objętości, natomiast kiedy osiąga końcowy pułap, 30 Baumè, jej początkowy wolumen zmniejsza się nawet do jednej czterdziestej. Najkorzystniejszy okres na produkcję soli trwa od czerwca do września. Średnia roczna produkcja solniska Margherita di Savoia wynosi około 6 milionów kwintali, co daje wyobrażenie o zasięgu i potencjalnych mocach wytwórczych tego największego giganta tej branży we Włoszech.
Rzecz jasna, prócz grupy kapitałowej ATISALE S.r.l., na tak ogromnym i zasobnym obszarze eksploatacyjnym, działa jeszcze kilka innych koncesjonowanych kompanii solnych.