SÓL MORSKA JODOWANA
Sól to podstawowa przyprawa, która dodaje smaku każdej potrawie. W dawnych czasach sól była uznawana za niezwykle cenny surowiec. Mała ilość soli jest przydatna w codziennej diecie, ponieważ jest źródłem jonów sodu. Sól morska ma stosunkowo niską zawartość sodu, powstaje z odparowania wody morskiej. Sól morska ma intensywny smak, dlatego można stosować jej mniej niż soli kuchennej.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 0 kJ / 0 kcal
- Tłuszcz - 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 0 g - w tym cukry 0 g
- Błonnik 0 g
- Białko - 0 g
- Sól - 99,6 g
Skład; sól morska jodowana (zawartość jodanu potasu: 26-35 mg/1kg soli)
Waga; 1 kg
Producent; Kotanyi
Kraj pochodzenia; Chorwacja