SÓL KŁODAWSKA KAMIENNA SPOŻYWCZA NIEJODOWANA 1,1kg
Kraj pochodzenia: Polska
Zastosowanie: Najlepsza do użytku domowego, przetworów domowych, konserwowania, peklowania itd.
Sól Kłodawska - Dar natury sprzed 250 ml lat - to klasyczna przyprawa poprawiająca smak potraw, zup, ryb mięs, sosów, przetworów domowych.
Sól Kłodawska to minerał o wysokim stopniu czystości, zawierający najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jako jedna z niewielu soli dostępnych na rynku nie zawierająca w swym składzie E 536 ( żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 - antyzbrylacz), jak również jodku potasu KI.
Skład chemiczny:
NaCl - 97% min.
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5% max.
Nie zawiera E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 )
Opakowanie: paczka leżąca a’1,1 kg
Sól kamienna to też... sól morska, tyle że wydobywana z pokładów soli pod ziemią, gdzie kiedyś były czyste oceany.
Sól wydobywana w okolicach Kłodawy i Inowrocławia stanowi pozostałość Morza Cechsztyńskiego - formowała się w okresie permu, 250 mln lat temu, kiedy oceany były mniej zanieczyszczone niż obecnie.
POLECANA PRZEZ JERZEGO ZIĘBĘ