Sól Kłodawska niejodowana naturalna prosto z kopalni KŁODAWA
Sól kłodawska kamienna drobna - spożywcza do przetworów.
Produkt w pełni naturalny, nie przetwarzany chemicznie.
Sól niejodowana - oryginalna
Sól Kłodawska jest:
- nie wzbogacana
- nie czyszczona
- nie uzdatniania
- bez antyzbrylacza
- zawiera wiele minerałów takie jak:
- magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen.
Skład: chlorek sodu min 97%
Kraj pochodzenia: Polska
Naturalna sól Kłodawska kamienna ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się do przygotowywania przetworów domowych, kiszenia, konserwowania a nawet peklowania. Można ją wykorzystać do przyprawienia potraw. Dobrze sprawdzi się podczas wypieku chleba i nie tylko.
Przepis na ogórki kiszone z użyciem soli kłodawskiej:
Ogórki należy umyć w zimnej wodzie, następnie ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.
Do każdego naczynia dodać po 3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygę kopru.
Zalewa: na każdy litr wody należy dodać 2 łyżki soli kamiennej kłodawskiej.
Tak przygotowaną zalewę należy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach. Pozostało tylko szczelnie zamknąć słoiki - gotowe !