Sól spożywcza warzona niejodowana to rodzaj soli otrzymywany w warzelniach na skutek procesu oczyszczenia soli kamiennej. Sól warzona posiada intensywnie białą barwę oraz wyrazisty, typowy słony smak. Niezastąpiona w kuchni, szczególnie podczas robienia przetworów i kiszonek, do konserwowania żywności (głównie mięs, ryb, serów), jak również przy produkcji kosmetyków oraz środków czyszczących.
Data przydatności: 26-10-2023
- Do produkcji przetworów oraz kiszonek – nie zakłóca procesu fermentacji.
- Naturalny środek konserwujący żywność – ogranicza rozwój bakterii, co pozwala przedłużyć trwałość żywności, zwłaszcza mięsa, ryb i serów. Niezbędna przy peklowaniu mięsa.
- Do wzmocnienia smaku i aromatu – wydobywa i wyostrza smak innych składników w potrawach (również w przypadku dań słodkich).
- Do podbicia koloru – wpływa na wygląd i intensywność kolorów. Nawet niewielka ilość soli wydobędzie żywą barwę z Twojej potrawy.
- Pomaga zachować równowagę podczas procesu pieczenia chleba i innych wyrobów mącznych – odgrywa ważną rolę w równoważeniu działania drożdży, pomaga kontrolować proces fermentacji i wpływa na jakość oraz teksturę końcowego wyrobu.
- W termicznej obróbce mięs – można stosować ją w formie solanki (w której moczy się mięso lub nią nastrzykuje) oraz sauté, do pieczenia na niej mięsa (co ciekawe, mięso pieczone na soli pobiera jej tylko tyle, ile potrzebuje). Dzięki soli mięsiwa są soczyste i wilgotne w środku.
- Ochrona składników odżywczych – podczas procesu gotowania warzyw zapobiega utracie soli mineralnych. Jest idealna również do przyrządzania wszelkich toników izotonicznych, pomagających nawodnić organizm.
- Jako naturalny środek czyszczący – możesz użyć jej do zmiękczania wody w swojej zmywarce. Sól stanowi również cenny środek wspierający w walce z różnego rodzaju zabrudzeniami, osadami, zaciekami i przypaleniami. Solą szybko i sprawnie wyczyścisz przypalone garnki, armaturę łazienkową czy żelazko lub zmiękczysz wodę w zmywarce.
- Do produkcji domowych kosmetyków i środków czyszczących – możesz użyć jej do zmiękczania wody w swojej zmywarce. Bogata w składniki mineralne będzie także świetnym składnikiem domowych peelingów solnych, które w zestawieniu z olejkami eterycznymi nie tylko świetnie podziałają na skórę, ale także na zmysły.
- Wysoka jakość, wygodne użytkowanie – sól posiada intensywną białą barwę oraz wyrazisty, typowy słony smak. Dzięki swojej drobnej strukturze nadaje się do solniczek.
Sól (chlorek sodu) to związek o wszechstronnych właściwościach. To między innymi najstarszy środek konserwujący żywność (głównie – mięso, ryby i sery). Sól odgrywa ważną rolę jako składnik wydobywający smak potrawy oraz równoważący działanie drożdży podczas procesu pieczenia. Idealna do produkcji przetworów, a także kiszonek, nie zakłóca procesów fermentacyjnych. Ponadto, sól może wpływać na kolor i aromat potraw wyostrzając je, a także zapobiegać utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw. Sól to również niezastąpiony składnik kosmetyków: peelingów, płukanek do włosów oraz preparatów do kąpieli. Stanowi cenny środek wspierający w walce z różnego rodzaju zabrudzeniami, osadami, zaciekami i przypaleniami. Solą szybko i sprawnie wyczyścisz przypalone garnki, armaturę łazienkową czy żelazko lub zmiękczysz wodę w zmywarce.
Warto wspomnieć, że w wielu kulturach sól była (i nadal jest) wykorzystywana także podczas obrzędów magicznych, religijnych, kulturowych oraz do ziołolecznictwa.
Współcześnie, niezwykle popularne są np. izotoniczne napoje sportowe na bazie soli. Picie izotoniku z soli podczas treningu lub intensywnej aktywności fizycznej może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu elektrolitów i zapobieganiu odwodnieniu.
Oto prosty przepis na izotonik z dodatkiem soli, który można przygotować w domu:
Składniki:
- 500 ml wody (mineralnej lub filtrowanej);
- 2 łyżeczki cukru lub miodu;
- 1/4 łyżeczki soli;
- sok z połowy cytryny lub limonki (opcjonalnie dla smaku).
Sposób wykonania:
- Zagotuj wodę i pozostaw ją do schłodzenia. Możesz również użyć wody mineralnej, która jest już schłodzona.
- Wlej schłodzoną wodę do pojemnika lub butelki.
- Dodaj cukier lub miód do wody i wymieszaj, aż się rozpuści. Cukier lub miód dostarczą węglowodanów, które są niezbędne do dostarczenia energii podczas aktywności fizycznej.
- Dodaj sól do wody i ponownie wymieszaj. Sól zapewni elektrolity, takie jak sód i potas, które pomogą w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie.
- Jeśli chcesz zintensyfikować smak cytrusowy, wyciśnij sok z połowy cytryny lub limonki i dodaj go do mieszanki. Dokładnie wymieszaj.
- Przelej izotonik do butelki lub szklanki, aby był gotowy do picia. Smacznego!
Środki ostrożności:
Sól jest substancją higroskopijną, którą należy chronić przed zawilgoceniem i / lub zmoczeniem. Produkt należy przechowywać w czystych i suchych pomieszczeniach o wilgotności poniżej 75% w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Składniki: sól warzona niejodowana, substancja przeciwzbrylająca (E 536)
Firma BROWIN jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie na rynku ma silną i ugruntowaną pozycję, którą systematycznie umacnia. Stawiamy na edukację, której idea zawarta jest w naszym haśle: …bo domowe jest lepsze!