Sól kamienna 1kg
✔ Opis produktu
Sól kamienna niezwykle bogata w wartościowe komponenty. Co szczególnie ważne, jest w pełni naturalna, nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie.
✔ Składniki
Sól
✔ Masa netto
1000 g
✔ Stosowanie
Istnieje bardzo ciekawa technika pieczenia mięsa i ryb w soli kamiennej, która nadaje daniom charakteru i nietypowego smaku. Polega ona na pokryciu całego dna brytfanny cienką warstwą soli kamiennej, a następnie zwilżenie jej wodą w sprayu. Na wierzch układamy dowolny kawałek mięsa czy całą rybę i wierzch również posypujemy solą, a następnie spryskujemy wodą. Pieczemy całość w temperaturze 200 stopni C, od 30 minut do 45, w zależności od wielkości pieczeni, a następnie wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do odstania na dalszych 20 minut. Mięso lub ryba będą w ten sposób pokryte solną skorupką, którą rozbija się młotkiem i usuwa przed podaniem.
Sól kamienna jest również doskonałym surowcem do przygotowania ogórków małosolnych, bowiem zapewnia im najdłuższą trwałość. Trzeba jednak w tym celu kupować odmiany niejodowane.
✔ Rodzaj opakowania
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Sposób pakowania przedstawia zdjęcie poglądowe na aukcji.
✔ Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✔ Terminy przydatności
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia, minimum 4 miesiące od daty zakupu.
✔ Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.