Czarna sól zwana w Indiach Kala Namak to aromatyczna przyprawa, dodawana do indyjskich i pakistańskich potraw. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych (chaat masala), wyostrza smak sosów, sałatek, marynowanych warzyw itp.
Kala Namak to w istocie himalajska sól kamienna, która poddana prażeniu w wysokiej temperaturze, dodatkowi węgla drzewnego, suszonych owoców, kory endemicznych drzew i popiołu, stapia się, a w skutek reakcji chemicznej wyodrębniony siarczek sodu nadaje jej specyficznego zapachu. Aromat czarnej soli jest ostry i przypomina zapach jaj. Dlatego też, sól ta, jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych (chaat masala), wyostrza smak sosów, sałatek, marynowanych warzyw, potraw smażonych a nawet słodkich deserów.
Pomimo tego, że nazywana jest czarną, to w istocie (po zmieleniu) posiada kolor biało lub szaro - różowy. Jest odpowiednikiem klasycznej soli kuchennej (chlorek sodu) z ok. 2% zawartością związków siarki nadającym jej jajecznego aromatu. Jest produktem naturalnym, tradycyjnie wytwarzanym i spożywanym w Indiach.
Prócz wykorzystania w gastronomii, czarnej soli używają wyznawcy ajurwedyjskiej szkoły leczenia, gdzie uchodzi ona za związek leczący choroby żołądka, dwunastnicy i wielu innych schorzeń. Dobroczynny wpływ czarnej soli zauważalny jest przy leczeniu nadkwasoty i zgagi, jak również chorób dróg żółciowych i wątroby. Lecznicze spożywanie Kala Namak jest tożsame w polskiej tradycji z piciem wody mineralnej Zuber.
Polecamy używać zamiennie do soli spożywczej, aby nadać głębi smaku potrawom, jak również prozdrowotnie - podobnie do klasycznej soli himalajskiej.
W 1959 roku Mr Suterwalla wyruszył w podróż dookoła świata w poszukiwaniu etnicznych przypraw. W efekcie jego osobistej pasji i zaangażowania powstała firma TRS, która dziś jest jednym z największych na świecie producentem przypraw etnicznych. Produkty TRS są uznawane za jedne z najlepszych dzięki nieustannej kontroli dostawców, wyśrubowanym standardom kontroli jakości i bardzo dokładnemu czyszczeniu
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Producent: TRS Wholesale CO. LTD.
Kraj pochodzenia: Indie
Termin przydatności do spożycia: 31/10/2022