Bilovit Sól himalajska różowa gruba - 1000 g
Sól himalajska różowa gruba wydobywana jest u podnóża Himalajów - najwyższego łańcucha górskiego na ziemi. Panują tam szczególne warunki atmosferyczne, co przekłada się m.in. na parametry gleby.
Wszystko to sprawia, że sól himalajska różowa charakteryzuje się bogactwem minerałów i cennymi walorami zdrowotnymi. Sól himalajska różowa gruba jest wydobywana z zachowaniem dokładności, cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami.
Jest bardziej słona od zwykłej soli, co przyczynia się do ograniczenia jej spożycia i poprawy zdrowia.
Uważa się, że to najzdrowsza i najczystsza sól na ziemi.
Wielkość opakowania: 1000 g
Skład i właściwości
Podstawowymi składnikami różowej roli himalajskiej są minerały - udowodniono, że zawiera ich aż ponad 80.
To właśnie one świadczą o jej zdrowotnych właściwościach. W wyjątkowo dużej ilości znajdują się tu: magnez, cynk, miedź, siarka, żelazo, sód, fosfor, wapń, chrom i selen.
Siarka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, sód reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, zaś selen warunkuje prawidłową czynność enzymów i wzmacnia układ odpornościowy.
Istotną rolę pełni magnez, który wspiera działanie układu nerwowego i zmniejsza częstotliwość bolesnych skurczów mięśni.
Wiele z tych pierwiastków pełni działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne.
Bogactwo składników mineralnych sprawia, że różowa sól himalajska może być stosowana jako środek łagodzący ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne czy stany zapalne.
Dodatkowo łagodzi problemy z zatokami i uporczywy katar - można z niej wykonywać inhalacje.
Wartość energetyczna w 100 g 0 kJ / 0 kcal
_________________________________________________
Tłuszcze 0 g
kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
Błonnik 0 g
Białko 0 g
Sól 98,7 g
_________________________________________________
RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej ( kJ / 2000 kcal).
Wskazania i zastosowanie
Sól himalajska różowa gruba to podstawowy produkt spożywczy w każdej kuchni. Powinni po niego sięgać wszyscy, którzy chcą zadbać o ogólne zdrowie, samopoczucie lub urodę.
Sól himalajską różową docenią osoby ograniczające spożycie sodu oraz z chorobami sercowo-naczyniowymi. W związku z działaniem przeciwutleniającym powinny spożywać ją osoby narażone na:
- stres,
- zanieczyszczenia powietrza,
- promieniowanie słoneczne
- inne czynniki powstawania wolnych rodników tlenowych.
Zastosowanie soli himalajskiej różowej grubej jest identyczne jak w przypadku zwykłej soli. Można ją dodawać do przyrządzanych potraw, bezpośrednio do gotującej się wody lub jako dodatek do niedoprawionych dań już na stole.
W związku z tym, że jest bardziej słona od tradycyjnej białej soli, wystarczy już niewielka jej ilość, aby potrawa była odpowiednio doprawiona. Dzięki temu sól wystarcza na dłużej i pozwala ograniczyć spożycie sodu. Jej szczypta dodana do białek przyspiesza ubijanie piany.
Sól himalajską różową gruboziarnistą można stosować w kosmetyce, jako dodatek do peelingów. Grube ziarna sprawiają, że martwy naskórek i zanieczyszczenia są sprawnie usuwane. Natomiast płukanki z dodatkiem soli himalajskiej można stosować do dezynfekcji gardła i jamy ustnej.
Kod produktu: SHRG-Z-1000