Wydobywana w 100% z pakistańskich złóż u podnóża Himalajów sól obfituje w wiele pierwiastków wykazujących korzystny wpływ na nasze organizmy.
Wśród nich znaleźć można sód, potas i magnes, wapń, chrom i żelazo.
Pozyskiwana jest w największych kopalniach soli na świecie, których surowce datuje się na około 200 milionów lat. Wydobywa się ją z obszaru, na którym kiedyś znajdował się słony ocean. Uważa się ją najczystszą sól na świecie. Pochodzi z czasów ery jurajskiej, a więc z czasów, gdy świat nie był jeszcze skażony działalnością człowieka.
Sól himalajska jest produktem w pełni naturalnym, nie przetwarzanym w żaden sposób. Ma ona charakterystyczną różową barwę.
Stosuje się ją jako zmiennik soli kuchennej, ponieważ nie tylko świetnie podkreśla smak potraw, ale też nie zawiera szkodliwego chlorku sodu. Sól himalajska jest też wolna od antyzbrylaczy , wybielaczy, antyutleniaczy i innych dodatków, które spotkać możemy w soli sprzedawanej w marketach.
Sól himalajska FOREST-LEGEND doskonale łączy się z większością potraw, zwłaszcza mięsnych, a także sałatek i kanapek.
W szczególności sprawdza się jako przyprawa do:
- mięs
- ryb
- zup
- gulaszy
- surowych warzyw
- przetworów
- zapraw
Sól jest nieodłącznym elementem przy kiszeniu ogórków. Oto przykładowy sprawdzony przepis:
Składniki:
- ogórki
- czosnek
- koper
- chrzan
Zalewa:
- 1 l przegotowanej wody (zimnej)
- 1 łyżka soli
Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami zimną zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.
Przepis pochodzi z książki "153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji"
Sól himalajska znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej i kosmetyce.
Stosuje się ją między innymi:
- do kąpieli leczniczych
- jako płukanka dezynfekcyjna przy infekcjach, stanach zapalnych gardła
- do okładów na ukąszenia owadów, odciski i pęcherze
- Jako dodatek do peelingów i maseczek
- do inhalacji i przy problemach z zatokami
Sól należy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu i chronić przed wilgocią.
Sól himalajską oferujemy w opakowaniach 1 kg, w formie drobno zmielonej.
Na innej naszej aukcji oferujemy sól grubą.