Sól czarna mielona - kala namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Jest również wysoko ceniona przez wegan, którzy używają jej do imitacji smaku jajek.
Kala namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak, a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. W medycynie ajurwedyjskiej ma zastosowanie jako środek przeczyszczający i wspomagający trawienie.
Sól czarną Kala Namak można również dodać do kąpieli w wannie. Zabieg ten korzystnie wpływa na organizm w przypadku grypy, bólu mięśni i stawów, a także ma pozytywny wpływ na skórę.
- Kuchnia indyjska oraz kuchnia wegetariańska i wegańska
- W kuchni wegańskiej używana do imitowania smaku jajek.
- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) wynosi 6g.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu.
-
Ten produkt jest dostępny w naszym magazynie, wyślemy go w ciągu 24 h.
-
Za wysyłkę zapłacisz TYLKO RAZ, nawet jeżeli kupisz produkty z kilku aukcji.
-
Zamówione towary możesz zwrócić w ciągu 14 dni.
Nasza firma działa na rynku od kilku lat. Specjalizujemy się w produkcji, imporcie, konfekcji oraz sprzedaży hurtowej i detalicznej. Nasze produkty można znaleźć w setkach sklepów na terenie całego kraju.