Sól do peklowania 2,5 kg
✔ Opis produktu
Sól peklowa jest mieszanką soli oraz substancji konserwującej. Wykorzystywana do peklowania mięs, wyciąga wodę z mięsa i tym samym ogranicza w nim rozwój bakterii. Peklowanie jest naturalnym i stosowanym od wieków sposobem konserwowania.
✔ Składniki
Sól ważona spożywcza próżniowa (NaCl), antyzbrylacz azotyn sodu (NaNO2) 05%-0,6%
✔ Masa netto
2,5 kg
✔ Stosowanie
Sól polecamy szczególnie do wieprzowiny i dziczyzny. Warto wiedzieć, że kawałki mięsa, które chcemy poddać peklowaniu, nie powinny być mniejsze niż 3 kg. Należy także pamiętać o oddzieleniu kości. Peklować możemy na trzy sposoby: na sucho, nacierając solą przygotowane mięso, na mokro, trzymając je w wodzie z dodatkiem soli, lub wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa. Peklowane mięso powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze od 4 do 8°C i przewracane co 2 dni. Przeznaczeniem soli peklowanej jest wyłącznie wszelaka konserwacja mięs lub przygotowanie marynat, dlatego nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania gotowych potraw.
✔ Rodzaj opakowania
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Sposób pakowania przedstawia zdjęcie poglądowe na aukcji.
✔ Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✔ Terminy przydatności
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia, minimum 4 miesiące od daty zakupu.
✔ Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.