Sól spożywcza ciechocińska
warzona panwiowa 360 G
Ciechocińska sól jadalna (jodowana) otrzymywana jest przez zagęszczenie solanki jodkowej, bromkowej na tężniach i w Warzelni Soli w Ciechocinku. Jest produktem naturalnym zawierającym obok chlorku sodowego znaczne ilości jonów wapnia i magnezu oraz siarczanów i wodorowęglanów.
Jesteśmy wierni tradycji, dlatego procesu warzenia soli nie zmieniliśmy od ponad 180 lat.
Wciąż pozyskujemy ją w ten sam sposób - metodą wielokrotnego zatężania. Wydobywana ze słonego oceanu wnętrza Ziemi solanka odparowuje spływając przez tarninę, tym samym naturalnie zwiększając swoje stężenie. Przesycona minerałami tworzy kryształy prawdziwego bogactwa - soli spożywczej, zasobnej w naturalne pierwiastki wapnia i magnezu.
Jej szlachetność jest wyczuwalna w każdej szczypcie.
SKŁADNIKI:
chlorek sodu min. 98%
jodek potasu 3 ± 1 mg/100g