SÓL CEBULOWA 500g
Sól - to przyprawa, a zarazem doskonały konserwant, towarzyszy ludziom od zarania dziejów - wspomina o niej Biblia, a rzymski filozof i historyk Plutarch określił ją jako najszlachetniejszy z pokarmów. Była też jednym z powodów, dla których plemiona prehistoryczne osiedlały się w tych, a nie innych miejscach, w czasach, kiedy przechodzono do rolniczego trybu życia, posiadanie w pobliżu źródła soli było bardzo pomocne, chociażby do konserwacji żywności. Sól, nazywana często "białym złotem", była bardzo cenionym produktem. Starożytni Grecy uważali ją nawet za dar bogów. Ponieważ była przedmiotem pożądania, łatwo można było zbić na niej majątek. Dlatego też dość szybko obłożono ją rozmaitymi podatkami i poddano ścisłej kontroli. Sól cebulowa to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej oraz cebulki grys i bazylii. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie cebulowego i słonego smaku.
Zastosowanie: sól cebulowa nadaje potrawom intensywny, cebulowy smak i aromat. Może być stosowana jako substytut zwykłej soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych sosów, warzyw, grzybów, twarogów, past, rozmaitych sosów, surówek, sałatek, steków, kotletów mielonych, gulaszów, dań z jaj, potraw z ziemniaków, a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje sok pomidorowy wzbogacony słono-cebulowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej soli cebulowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5 gramów.
Skład: sól 85%, cebula, bazylia, ekstrakt cebuli 1% (maltodekstryna, sól).
Produkt nie zawiera konserwantów oraz glutaminianu sodu!
Producent: OLMIX
Masa jednej sztuki = 500g
Kraj pochodzenia: Polska