Sokownik ze stali nierdzewnej Florina 8 l
- Producent: Florina
- Kod produktu: 648971
Jesteś miłośnikiem zdrowej i smacznej kuchni? Cenisz sobie wysoką jakość mając świadomość pełnego składu produktów? Sokownik będzie idealnym sposobem na produkcję własnych domowych soków z różnego rodzaju owoców i warzyw. Przygotowując własnej roboty soki metodą parową zachowasz bardzo cenne dla zdrowia witaminy a z pozostały miąższ możesz przeznaczyć na produkcję pysznych konfitur. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej o pojemności aż 5 litrów w pełni bezpiecznej i higienicznej dla zdrowia z możliwością gotowania na każdej kuchence w tym również indukcyjnej. Wyposażony w wężyk, który ułatwi przelewanie do dzbanka i butelek.
Cechy produktu
- sokownik parowy,
- wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10,
- dno: akutermiczne,
- wielowarstwowe dno zapewnia szybką i stałą dystrybucję ciepła, przez co gotujesz szybciej, oszczędzając czas i energię,
- posiada 3 warstwy - zbiornik na wodę, garnek do soku i garnek z sitkiem na świeże owoce i warzywa,
- wyposażony w pokrywkę żaroodporną ze stalowym rantem i odpowietrznikiem,
- dodatkowym atutem jest wężyk wykonany z silikonu i stali nierdzewnej z zaciskiem do odprowadzania soku,
- poręczne, wygodne uchwyty,
- wyposażony w parownik, który umożliwia używanie naczynia także do gotowania potraw na parze,
- odpowiednia grubość ścianek i wielowarstwowe dno sprawiają, że sokownik nagrzewa się bardzo szybko i utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz,
- dzięki temu, proces przyrządzania soku trwa od 30 minut do maksymalnie 1 godziny (wszystko zależy od twardości owoców),
- używając tego naczynia, masz pewność, że nie zmarnujesz najmniejszej ilości żywności - pozostały miąższ możesz wykorzystać do zrobienia dżemu,
- nadaje się do używania na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z indukcją,
- nadaje się do mycia w zmywarce,
- wykończenie: połysk,
- kolor: srebrny z elementami przezroczystymi,
- świetnie sprawdzi się do produkcji domowych soków z warzyw i owoców.
Na sokownik parowy składa się kilka elementów:
- zbiornik, do którego wlewa się wodę – napełnić zbiornik wodą do 1/3 jego wysokości, pod wpływem parującej wody owoce (wrzucone do specjalnego garnka) zaczynają puszczać soki, garnek, do którego zbiera się sok – wyposażony w rurkę, która odprowadza sok do podstawionego zbiornika,
- garnek na świeże owoce i warzywa – zbiornik, do którego wkładasz wybrane przez siebie składniki i ustawiasz na pozostałych dwóch garnkach. Na jego dnie znajduje się sitko, które pozwala na skraplanie się soku do drugiego garnka z wężykiem. Garnek ten nakrywa się żaroodporną pokrywką.
Jak przygotować owoce na sok w sokowniku?
- Opłucz owoce w zimnej wodzie i odcedź je na durszlaku.
- Usuń szypułki, ogonki i odkrój ewentualne przygniecione fragmenty. Ale gdy owoc zaczyna pleśnieć, nie odkrajaj jedynie nadgnitej części, tylko wyrzuć cały owoc.
- Za pomocą ręcznej drylownicy usuń gniazda nasienne z jabłek i gruszek. Drylownica pomoże Ci też usunąć pestki ze śliwek. Jeśli przygotowujesz sok z wiśni w sokowniku, nie ma potrzeby ich drylowania – umyte owoce wrzucasz po prostu do garnka.
- Większe owoce, takie jak jabłka czy gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Drobne (truskawki, wiśnie, jagody, jeżyny, maliny) wrzuć w całości.
Jak przyrządzić sok w sokowniku?
- Ustaw sokownik, a dokładniej garnek na wodę, na kuchence.
- Najniższą partię sokownika napełnij wodą (do 1/3 wysokości garnka) i nałóż na niego garnek do zbierania soku oraz zbiornik na owoce.
- Do naczynia, które znajduje się najwyżej, wsyp przygotowane wcześniej owoce.
- Zasyp owoce cukrem, ilość cukru uzależniona jest od wybranego rodzaju owoców.
- Nałóż szklaną pokrywkę na sokownik i zaciśnij klamerkę wężyka.
- Włącz kuchenkę i doprowadź wodę do wrzenia.
- Po kilkunastu minutach owoce zmiękną i zaczną wydzielać sok – czas potrzebny owocom do wydzielenia soku zależy od ich dojrzałości oraz twardości.
- Gdy sok zacznie spływać do niższego garnka, otwórz zacisk wężyka i zlewaj napój do większego pojemnika z dziobkiem lub od razu do czystych, wyparzonych butelek czy słoików.
- Słoiki lub butelki napełnione domowym sokiem pasteryzuj w specjalnym garnku do gotowania słoików lub wypraż w piekarniku. Pasteryzuj ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.
- Z pozostałych w górnym garnku owoców możesz przygotować dżem.
Wymiary produktu
- pojemność całkowita 8 l,
- garnek I: 26,5x16,5 cm,
- garnek II: 26,5x16 cm,
- parownik 26,5x12 cm.