SOKOŁÓW - WOLNO GOTOWANA ŚWIECZKA WOŁOWA
Świeca wołowa czyli Hanger Steak. Mięso o wszechstronnym zastosowaniu, delikatne i soczyste.
Mięsień ten pochodzi z najlepszej części przepony wołowej. Podobno kiedyś rzeźnicy zostawiali sobie ten kawałek mięsa na wyłączność - stąd jedna z nazw. (Stek Rzeźnika). Soczysty i delikatny.
Masa netto: na tej aukcji kupisz kawałek z przedziału 295-399 g
Proste przygotowanie na 3 sposoby:
- W piekarniku: ustawić temperaturę na 200 stopni, do rozgrzanego piekarnika włożyć przygotowane mięso nakłuwając folię, która umożliwia prawidłowe pieczenie. Piec przez 20-30min.
- W mikrofalówce: pozostaw mięso w nakłutej wcześniej folii, ustaw czas na 5 minut i moc minimum 700W
- W garnku: zagotować wodę do temperatury wrzenia, następnie włożyć produkt nie rozpakowując go z folii. Gotować przez 10 minut.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Każde mięso z wolno gotowanej oferty jest próżniowo pakowane i dodatkowo zabezpieczane w transporcie specjalnym chłodziwem.
Produkty przygotowywane są bezpośrednio przed wysyłką, a ich pakowanie odbywa się w warunkach chłodniczych, dzięki czemu zachowują najwyższą jakość.
Zamówienia przyjmowane są przez cały tydzień, natomiast ich realizacja odbywa się od poniedziałku do środy.
Mięso wolno gotowane przyrządzane jest tzw. metodą sous-vide, co po francusku oznacza "w próżni". Dobrze przyprawione mięso pakuje się próżniowo w folię, a następnie długo gotuje w temperaturze 50-90 st. C. Wszystkie aromaty zamknięte w folii długo się przenikają, a mięso jest soczyste, kruche i przede wszystkim pyszne.
Dzięki tej metodzie można zachować pierwotną strukturę i wygląd produktu w czasie gotowania i późniejszego przechowywania.
Technika sous vide znalazła zastosowanie w przygotowaniu wszystkich rodzajów mięs oraz warzyw. Polega ona na kilku-, a czasem i kilkunastogodzinnym gotowaniu produktu zapakowanego w specjalny worek metodą próżniową. – Wykonany jest on z PET, czyli materiału, który jest zupełnie bezpieczny w temperaturze gotowania.
Mięso przygotowane tą techniką charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem niż w przypadku tradycyjnych metod. Produkty sous vide zachowują znacznie więcej składników mineralnych i witamin. Pomimo zastosowania temperatury niższej niż 100 stopni, długi czas gotowania skutecznie zabija wszelkie bakterie.
Metoda sous-vide wpisuje się w szerszy trend slow cookingu, czyli dosłownie wolnego gotowania. Dzięki długiej, ale powolnej obróbce termicznej produkty żywnościowe zachowują więcej wartości odżywczych. Udaje się też wyeliminować tłuszcz jako dodatek. Gorąco polecamy!
Składniki:
- Świeczka wołowa (92%),
- sos sojowy (woda, cukier, hydrolizat białka sojowego, sól, ocet, cukier palony),
- warzywa suszone (cebula, czosnek),
- glukoza,
- sól
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- energia: 527kJ/125kcal,
- tłuszcz: 4g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7g,
- węglowodany: 2,5g,
- w tym cukry: 2,5g,
- białko: 20g,
- sól: 1,3g.