SOK Z CZARNEGO BZU
Sok z czarnego bzu otrzymywany jest z dojrzałych owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i posiada charakterystyczną dla nich ciemnogranatową barwę oraz cierpki, lekko kwaśny smak.
Czarny bez wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Sok warto pić zarówno w okresie letnim, jako doskonały składnik aromatycznych i orzeźwiających napojów i koktajli, jak i w okresie jesienno-zimowym oraz w okresie przesilenia wiosennego.
Sok z owoców czarnego bzu jest produktem spożywczym, dlatego tez nie ma określonej, ani dawki zalecanej ani granicznej.
Ze względu na charakterystyczny, cierpko-kwaśny smak można go rozcieńczać wodą w proporcjach sok: woda jak 1: 1, a nawet 1: 3, bądź wymieszać z innym sokiem czy spożywać z dodatkiem miodu.
Ważne jest, aby dzienną dawkę soku podzielić na mniejsze porcje, co pozwoli utrzymać w organizmie w miarę stały poziom związków zapobiegającym infekcjom. Nie ma przeciwskazań do stosowania soku przez dziecko 4 letnie.
Wartość odżywcza 100 ml soku: wartość energetyczna (energia) - 111 kJ / 26 kcal, tłuszcz – 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) – 0g, węglowodany – 5g, w tym cukry – 2,8g, błonnik – 0,3g, białko – 1,4g, sól – 0g.
Przechowywanie: przechowywać w temp. pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Może wytrącić się naturalny osad. Przed spożyciem wstrząsnąć.
Składniki: Składniki: 100% sok z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra).
Objętość: 490 ml