Korzenie (bulwy) imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dlatego zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.
Sad Solniki jest gospodarstwem, w którym niezwykle ważną rolę odgrywają wartości rodzinne. Pierwszych nasadzeń sadu dokonywał senior rodu – Stanisław, który zarządzał nim za czasów PGR, aż do przejęcia kierownictwa przez syna Marka. Dziś w pracę w gospodarstwie zaangażowane jest kolejne pokolenie, co czyni firmę prawdziwie rodzinną.
Producent: Gospodarstwo Rolne Marek Szron
Marka: Sad Solniki. Słoneczny sad.
O marce: Sad Solniki to tłocznia naturalnych soków owocowych 100% znajdująca się w Solnikach, nieopodal Nowej Soli, w województwie lubuskim. Słyniemy z jabłek, ale nasza historia to ponad 60 lat rodzinnych tradycji i stale rozwijająca się oferta. Powierzchnia upraw drzew owocowych wynosi ponad 60 hektarów, z czego większość to nasadzenia drzew samych jabłoni. Gospodarstwo zajmuje się ponadto uprawą owoców miękkich np. czarnych porzeczek, aronii, wiśni.
Nazwa produktu uregulowana prawnie: Sok 100% tłoczony. Pasteryzowany. Nie z koncentratu (NFC)
Przechowywanie: Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze do 25 st. C. Spożyć w ciągu 24 godzin po otwarciu.
Rodzaj opakowania: bag-in-box
Składniki: Sok jabłkowy 99%, sok z imbiru 1%