Syrop/sos i napój na bazie soku i octu jabłkowego oraz miodu.
Składniki:
ocet jabłkowy*, syrop jabłkowy*, miód wielokwiatowy*.
*Certyfikowane składniki ekologiczne.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 886,4 kJ / 211,5 kcal
tłuszcz: 0,24 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
węglowodany: 52 g
białko: 0,1 g
sól: 0 g
Pojemność: 300 ml
Z Anglii pochodzi określenie octu jabłkowego „eliksir życia”. Dzięki niemu pozbędziesz się bowiem toksyn z organizmu, zapobiegniesz miażdżycy i cieszyć się będziesz zgrabną sylwetką. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu.
Dostarcza wielu potrzebnych składników. Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów. Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych.
Odchudzanie: ocet pomaga spalić tłuszcz i oczyścić organizm z toksyn, a także jest znakomitym środkiem dietetycznym. Osoby z nadwagą pragnące przeprowadzić kurację octową powinny go pić trzy razy dziennie na czczo, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli, za to bez szkody dla zdrowia.
Eliksir życia wypijany regularnie obniża gorączkę i hamuje rozwój infekcji, jest więc nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem.