SOJA CZARNA 400 g BIO PLANET
Wyprzedaż, krótki termin ważności: 28.02.2023r.
Charakterystyczne nasiona o głębokiej, ciemnej barwię różnią się od żółtej soi przede wszystkim zawartością polifenoli – związków mających działanie silnie przeciwutleniające, neutralizujących wolne rodniki.
Wyprzedaż, krótki termin ważności: 28.02.2023r.
Soja czarna jest powszechnie wykorzystywana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. W smaku czarnej soi można wyczuć mocną nutę pieprzu i wanilii. Doskonałe źródło pełnowartościowego białka, błonnika, składników mineralnych (potas, magnez, wapń) oraz witamin (E i wit, z grupy B).
Ciekawy smak i bogactwo właściwości odżywczych, oraz szerokie zastosowanie kulinarne sprawiają, że nasiona soi czarnej mogą stanowić wartościowy dodatek nie tylko do diet roślinnych, znakomicie zbilansują również posiłki z dodatkiem mięsa. Chętnie sięgają po nią także sportowcy i miłośnicy zdrowego stylu życia.
Nasiona czarnej soi doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup, potraw warzywnych, warzywno-mięsnych lub sałatek.
Ugotowane nasiona soi po rozdrobnieniu blenderem będą idealnym dodatkiem do past, kremów i kotletów warzywnych.
Sposób przygotowania: Namoczoną co najmniej 8 godzin soję, gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja soi na 2,5 porcje wody) ok. 60 min.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Składniki: soja czarna 100% Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, orzechy, sezam.
Opakowanie zawiera 400 gramów produktu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1783 kJ / 427 kcal
Tłuszcz 20g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,9g
Węglowodany 21g
w tym cukry 7,3g
Białko 36g
Sól 0g