Ekologiczna soczewica zielona 400g
Składniki: soczewica zielona* 100%
*składnik pochodzący z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Sposób przygotowania: Soczewicę wypłukać i gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 minut. Posolić pod koniec gotowania.
Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1241 kJ / 296 kcal
- Tłuszcz: 1,16g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
- Węglowodany: 30g
- - w tym cukry: 2g
- Błonnik: 4,3g
- Białko: 26g
- Sól: 0,02g
Kraj pochodzenia: Rosja.