Ekologiczna soczewica czerwona 500g
Składniki: soczewica czerwona*
*składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1369 kJ / 327 kcal
- Tłuszcz: 3,0g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,45g
- Węglowodany: 57,5g
- - w tym cukry: 1,1g
- Błonnik pokarmowy: 8,9g
- Białko: 25,4g
- Sól: 0,002g
Sposób przygotowania: soczewicę opłukać i gotować od zimnej wody (w proporcji 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok.20-25 minut.
Kraj pochodzenia: Turcja
Soczewica jest alternatywą dla białka zwierzęcego.
Soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, dodatkiem do sałatek i past kanapkowych.