Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.
Przygotowując soczewicę, nie ma konieczności namaczania jej.
Soczewicę gotuje się 15-20 minut (Starsze nasiona nawet do godziny).
Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania lub nie solić jej wcale aby nie stwardniała.
Przechowywać ją należy w ciemnym, chłodnym miejscu. Powinna się znajdować w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W takiej postaci możemy ją przechowywać nawet do roku.
Wraz z upływem czasu nasiona soczewicy mogą zblaknąć, ale nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze samej soczewicy.
Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce. Można ją tam trzymać do tygodnia.
Soczewicę można też zamrażać, ale przy rozmrożeniu może się pokruszyć.