"Roboty zduńskie w budownictwie"
Tadeusz Snopiński
Wydawnictwo: Budownictwo i Architektura
ISBN: brak
Objętość: str. 100
Wydanie: 1 z 1954
W pracy omówione są materiały i gotowe wyroby używane do robót zduńskich, narzędzia zduńskie oraz rozmaite rodzaje pieców i trzonów kuchennych — stałych i przenośnych. Szczególnie duży nacisk położono na konieczność lepszego szkolenia zdunów, na doskonalenie metod pracy, na stosowanie nowych materiałów i nowych konstrukcji pieców i trzonów kuchennych.
Książka przeznaczona jest dla niewykwalifikowanych robotników zdobywających kwalifikacje w zawodzie zduńskim oraz dla zdunów doskonalących się w swej specjalności.
Spis treści :
Wstęp
Rozdział I: WIADOMOŚCI OGÓLNE 4
1 Krótki rys historyczny ogrzewnictwa
2 Powietrze - jego składniki i warunki spalania się paliwa
3. Materiały opałowe
Rozdział II: MATERIAŁY UŻYWANE W ZAWODZIE ZDUŃSKIM 9
1. Glina zwykła i wyroby z gliny
Wyroby porowate
Wyroby ze skorupą zeszkloną
2. Gliny ogniotrwałe
3. Kafle zwykłe i ogniotrwałe 14
4. Cegła zwykła piecowa i ogniotrwała
5. Zaprawy różne i ich stosowanie
6. Materiały i wyroby metalowe
7. Składowanie materiałów zduńskich na budowie
Rozdział III- POSZCZEGÓLNE ELEMENTY (części) PIECÓW . 20
1. Warunki kwalifikacyjne w zawodzie zduńskim wg taryfikatora . 20
2. Znaczenie poszczególnych elementów piecowych
4. Popielniki i ich przekroje najczęściej stosowane 25
5. Kanały piecowe i ich układy . - -
6. Obudowa zewnętrzna (licowanie kaflami)
7. Kształty i systemy pieców ceramicznych
8. Wielkość pieców do pomieszczeń ogrzewanych
9. Obliczanie ilości pieców i trzonów kuchennych
10 . Urządzenia do lepszego spalania w kanale paleniskowym
Rozdział IV. PIECE CERAMICZNE 41
1. Ogólne uwagi o piecach kaflowych i ich budowie
2. Narzędzia zduńskie .46
3. Piece stałe kanałowe na cokołach i na nóżkach (podstawach)
4. Piece bezkanałowe
5. Piece przenośne i składane 51
6. Przyczyny dymienia i czadzenia pieców 54
7. Nieszczelność ścian pieca (oblicowania) i jej przyczyny 55
8. Kwalifikacje zawodowe i moralne wykonawcy. Braki techniczne . 36
Rozdział V. PIECE Z INNYCH MATERIAŁÓW 57
1. Piece ceglane 57
2. Piece z betonu ogniotrwałego kolorowego — typ radziecki . . 38
3. Piece z glinobetonu — typ „T. Snopińskiego" .60
4. Piece „Utermarka" 62
5. Piece „Szrajbera" . 63
6. Piece stałopalne żeliwne różnych typów 64
Rozdział VI. TRZONY KUCHENNE .67
1. Trzony kuchenne stałe (starego typu) .67
2. Trzony kuchenne — typ „T. Snopińskiego" 71
3. Trzony kuchenne „Szrajbera" R3
4. Trzony gazowe i węglowo-gazowe .84
5. Trzony w stołówkach i zakładach zbiorowego żywienia 84
6. Trzony pralniane 90
Rozdział VII. NAPRAWY PIECÓW I TRZONÓW KUCHENNYCH 92
1. Naprawy główne i drobne 92
2. Bieżące utrzymanie pieców i trzonów kuchennych 93
Rozdział VIII. ZAKOŃCZENIE 94
1. Przewody dymowe (kominowe) i wentylacyjne 94
2. Wyciory i nasady kominowe 94
3. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy 97
Tablica 1: ŚREDNIA WARTOŚĆ OPAŁOWA NIEKTÓRYCH PALIW 98
Tablica 2: TEMPERATURY WEWNĘTRZNE NIEKTÓRYCH POMIESZCZEŃ OGRZEWANYCH 98
WYKAZ PIŚMIENNICTWA 99
KSIĄŻKA JEST W STANIE DOBRYM +