Prażone chipsy z glonów nori o Smaku KIMCHI są bardzo popularną przekąską szczególnie w Korei i Japonii. Nori bogate są w błonnik, witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka i minerały. Ciekawa alternatywa dla klasycznych chipsów. Świetnie sprawdzają się na imprezach.
Chrupiące chipsy wykonane z glonów morskich (nori), uprażone są w oleju sezamowym i doprawione solą. Jak sama nazwa wskazuje spożywamy je jako chipsy (snacki), ale możemy je również pokruszyć i użyć jako posypka do ryżu oraz innych dań azjatyckich. Są bardzo cienkie i delikatne (umieszczone są na tacce zapobiegającej połamaniu). Prażone algi doprawione wasabi-chrzanem, którego smak można porównać do normalnego chrzanu używanego w Polsce, lecz w przeciwieństwie do tradycyjnego chrzanu jest on o wiele ostrzejszy i posiada na końcu lekką nutkę goryczy
Składniki:
- algi
- olej rzepakowy,
- olej sezamowy,
- mieszanka przypraw z proszkiem wasabi 1%
- olej z gorczycy,
- maltodekstryna,
- substancja zagęszczająca: guma arabska
- olej palmowy
- przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu
- proszek wasabi.
W 100 g produktu:
- energia: 2223 kJ / 539 kcal
- tłuszcz: 43 g w tym kwasy nasycone 3,3 g
- węglowodany: 1,7 g w tym cukry: <0,5 g
- białko: 25 g
- sól: 2,9 g
Szerokie stosowanie alg morskich przez Azjatów ma swoją podstawę w ich walorach zdrowotnych, gdyż są one źródłem witamin (A, B, C, E, K, PP), minerałów (wapń, żelazo, jod, sód, miedź, cynk, kobalt), wysoko przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego. Kompleks ten wpływa znacząco na zdrowie człowieka. Związki zawarte w glonach usuwają toksyny, regulują gospodarkę wodną organizmu, działają przeciwzakrzepowo, przeciwbakteryjnie i przeciwmiażdżycowo. Są to tylko niektóre właściwości zdrowotne glonów, gdyż ich wpływ na organizm ludzki jest wszechstronny.
Snacki z nori bogate są w jod. Nadmierne spożycie tego pierwiastka może powodować wady funkcjonowania tarczycy. Tym samym nie należy spożywać więcej niż 2,5g produktu dziennie.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Producent: Dongwon
Kraj pochodzenia: Korea Południowa
Termin przydatności do spożycia: 02/11/2024