Smukee zestaw do fondue ceramiczny dla 4 osób
- Produkt nadaje się do fondue czekoladowego, serowego lub mięsnego
- Fondue jest doskonałym pomysłem na romantyczną kolację, przyjęcia lub spotkania w gronie rodziny i przyjaciół
W zestawie:
- 4 x widelczyk nierdzewny z drewnianym uchwytem
- 1x miseczka porcelanowa z uszkami
- 1 x podgrzewacz porcelanowy z otworem na świeczkę
- Waga 0,63 kg
Ceramiczny zestaw do fondue to idealny prezent dla kochanej osoby
Wymiary i pojemność:
- Średnica górna bez uchwytów 8cm
- Średnica górna z uchwytami 15cm
- Średnica podstawy miseczki 9cm
- Wysokość miseczki 7cm
- Wysokość podgrzewacza 6,3cm
- Wysokość całkowita 13cm
- Pojemność całkowita 390ml
Z tym fondue desery już nigdy nie będą takie same!
Zaletą tego zestawu jest mały pojemnik na podgrzewaną czekoladę - nie musisz zużyć jej dużo, aby swobodnie zanurzać owoce!
Można myć w zmywarce oraz używać w mikrofali (bez widelczyków).
Przykładowe przepisy :
PRZEPIS NR 1
Składniki
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
Opis i przyrządzanie
Pokruszoną czekoladę mleczną - dobrej jakości - wrzucamy do garnka i podgrzewamy.
W międzyczasie dodajemy stopniowo śmietankę mieszając składniki ze sobą - doprowadzamy do roztopienia czekolady.
Gdy zawartość jest całkowicie płynna, na końcu dodajemy jeszcze odrobinę śmietanki oraz rumu. Po wymieszaniu przelewamy do naczynia do fondue i nadal podgrzewamy na przyrządzie do Fondue. Fondue jest gotowe, spożywamy je maczając w nim owoce lub biszkopty.
PRZEPIS NR 2
Składniki
45 dag czekolady deserowej
600 ml śmietany kremówki
4 łyżki likieru owocowego, np. pomarańczowego
1/4 kostki masła (5 dag)
Etapy przygotowania
■ Czekoladę połamać na kawałki. Do naczynia, garnka włożyć czekoladę, wlać śmietanę i likier, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Dodać masło, mieszać, aż się stopi.
■ Masę umieścić w naczyniu do fondue, naczynie umieścić na podgrzewaczu. Na szpikulce nadziewać owoce (kandyzowane, świeże), kawałki ciasteczek i zanurzać w gorącej czekoladowej masie.
PRZEPIS NR 3
Składniki: 4-6 porcje
400 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
300 ml słodkiej śmietany (30-proc.)
2 łyżki brandy lub np. likieru Amaretto (opcjonalnie)
Owoce do podania:
1 ananas (świeży)
1 pomarańcza
1 zielone jabłko i 1 czerwone jabłko
1 kiwi
1 opakowanie truskawek (jeśli dostępne)
Opis przygotowania: (30 min.)
Przygotuj owoce: dokładnie je umyj i osusz. Pokrój obraną pomarańczę, kiwi i jabłka na ćwiartki. Ananas obierz i pokrój w kosteczkę, odetnij grubsze twarde części. Rozdziel wszystkie owoce na 4-6 talerzyków.
W miseczce pokrusz czekoladę. Zagotuj śmietankę w naczyniu, dodaj pokruszoną czekoladę, zdejmij z ognia. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Odstaw na 10 minut. Czekoladową śmietankę ustaw nad malutkim płomieniem w naczyniu do fondue.
Zjadaj owoce, nabijając je na widelec i zanurzając w czekoladzie. Pycha!