W słoiku około 0,6kg smalcu.
Mangalica to świnia węgierskiej rasy, która charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Mięso ma intensywny smak i ciemny kolor za co cenione jest przez smakoszy. Jest delikatne, bardzo szlachetne oraz bogatsze w wartości odżywcze od mięsa świń z chowu przemysłowego. Przez fachowców uznawane jest za rarytas wśród wieprzowiny. Idealnie nadaje się do wytwarzania wszelkiego rodzaju kiełbas, szynek dojrzewających, czy salami. Z tłuszczu można wytopić znakomity smalec, który na Węgrzech uznawany jest za dobro narodowe. Mięso tych świń jest smaczniejsze i zdrowsze od chowu tradycyjnego. Jest bardziej soczyste i chociaż zawiera więcej tłuszczu, to właśnie ten tłuszcz jest zdecydowanie zdrowszy. Zawiera on bowiem więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i składem jest bardziej zbliżony do tłuszczy roślinnych. Na Węgrzech mięso i przetwory z Mangalicy są delikatesem i synonimem żywności ekologicznej wysokiej jakości.
W naszym gospodarstwie świnie hodowane są na wolnym wybiegu w naturalnym środowisku około 12 miesięcy, w odróżnieniu od chowu przemysłowego, gdzie trwa to około 3 miesięcy. Nasze świnie żyją i pasą się na wolności, co pozwala im rosnąć we własnym tempie. Dzięki temu mają zwartą budowę, są masywne, dobrze umięśnione i co najważniejsze ich tłuszcz zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a więc topi się w niższych temperaturach niż w przypadku świń z chowu przemysłowego.