Smalec gęsi
waga: 200 g.
Skład: 100% Tłuszcz gęsi
Pochodzenie: Polska
Smalec gęsi od stuleci znany jest ze swoich niezwykłych właściwości. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera glutenu ani konserwantów. Smalec ten pozyskiwany jest wyłącznie z tłuszczu polskiej gęsi owsianej, która ma dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu.
Odznacza się kremową i jedwabistą konsystencją, jest bezzapachowy i posiada delikatny smak.
Zastosowanie w kuchni
Czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W zdrowej polskiej kuchni obecny od wieków m.in ze względu ma nieprzeciętne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne.
W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach – nawet powyżej 200st.-bez niszczenia jego struktury molekularnej, a półpłynna forma ułatwia dozowanie oraz oszczędza czas rozgrzewania tłuszczu.
Potrawy z dodatkiem tego produktu wykazują wspaniały aromat, uzyskują złocistą barwę i chrupiącą skórkę.
Polecany do smażenia potraw i przekąsek serwowanych na zimno i na gorąco, takich jak: ryby, owoce morza, mięsa, drób, warzywa. Duszenie, nacieranie mięsa, drobiu przed pieczeniem czy smażeniem, dodatek do kruchych ciast to tylko kilka z licznych zastosowań.
Dlaczego warto jeść smalec z gęsi?
Tłuszcz z gęsi zawiera szereg dobroczynnych dla naszego zdrowia elementów – znajdziemy w nim m.in.: witaminy A, E i z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo). Smalec gęsi to również źródło wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy podobnie jak w oliwie z oliwek, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m.in obniża poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głownie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny
Od dawien dawna tłuszcz z gęsi stanowił nie tylko przysmak, ale też lek na kaszel. Stosowany na zimno pomaga chronić serce i zapobiegać miażdżycy (możemy nim na przykład smarować chleb.
Uściślając, smalec z gęsi możemy używać na trzy sposob
- do jedzenia (tłuszcz z gęsi jest dobry do smażenia, gotowania i pieczenia),
- jako kurację medycyny ludowej (łączymy tłuszcz z mlekiem i miodem; ma pomagać na dolegliwości dróg oddechowych),
- olejek stosowany zewnętrznie (możemy go połączyć z olejkiem rycynowym i masować ciało; w takiej formie pomaga na zmiany zwyrodnieniowe stawów, np. kolan, bioder i kręgosłupa).
Właściwości lecznicze:
Smalec gęsi ma właściwości lecznicze; znajduje zastosowanie jako środek przeciwreumatyczny, leczy także choroby układu oddechowego. Jako jedyny spośród tłuszczów zwierzęcych jest zalecany w diecie przeciwmiażdżycowej. Gęsi smalec jest niezastąpiony przy leczeniu zapalenia oskrzeli, płuc oraz przeziębienia. Łyżeczkę smalcu oraz miodu wystarczy rozpuścić w ok. pół szklanki gorącego mleka. Kuracja schorzenia układu oddechowego polega na piciu takiej ciepłej mikstury od 1 do 3 razy dziennie. Smalec można także przed snem wcierać w plecy i klatkę piersiową. Kolejną interesującą cechą smalcu z gęsi jest jego wysoka skuteczność leczenia bólu stawów, bioder oraz kręgosłupa. Okłady ze smalcu są szczególnie polecane osobom starszym. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów, przy bólach reumatycznych i stawowych, stanach zapalnych oraz niektórych ranach.
Regeneracja stawów. Smalec gęsi połączony z olejkiem rycynowym to znakomity środek na zwyrodnienia stawów i kręgosłupa. Gęsi smalec to regeneracja stawów: biodrowego, kolanowego i łokciowego a także drobnych stawów stopy i dłoni. To szybka ulga i duża pomoc w walce z bólami kręgosłupa. Miksturę przed użyciem wstrząsnąć a następnie niewielką ilością natrzeć chory staw i okolice po czym dokładnie masować. Masaż chorego stawu powinien trwać co najmniej 10 minut wieczorem. Konieczna cierpliwość, zwykle ulga następuje po około miesiącu kuracji, ale wskazane jest jeszcze smarowanie i masaż przez miesiąc. Podobnie postępujemy przy dolegliwościach kręgosłupa. Po masażu chore miejsce zawinąć i utrzymać ciepło przez 30 minut. Kuracja smalcem gęsim zregeneruje sztywne biodra, kolana, łokcie oraz skutecznie zmniejszy dolegliwości związane z kręgosłupem.
Gęsi smalec jest pomocny przy zapaleniu oskrzeli, płuc i przy przeziębieniu.
Przy zapaleniu oskrzeli, płuc czy przeziębieniu nacieramy kilkakrotnie w ciągu dnia klatkę piersiową, plecy i stopy. Po nacieraniu okryć ciało kocem i utrzymać ciepło co najmniej 30 minut.