Smalec Gęsi 720 ml Desmal
Najlepiej zużyć : 05.2022
Smalec Gęsi marki Desmal nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów.
W tradycyjnej kuchni polskiej stosowany jest do smażenia, pieczenia oraz jako dodatek do wielu potraw.
Smalec ten jest odporny na wysokie temperatury, w przeciwieństwie do innych tłuszczów.
Smalec gęsi ze względu na wysoką zawartość (ponad 2/3) nienasyconych kwasów tłuszczowych
zalicza się do jednych z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych.
Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek), którego
spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
To głównie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.
Masa netto: 720ml
Składniki :
100% smalec z tłuszczu sadełkowego.
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g
- Wartość energetyczna: 3 672 kJ / 893 kcal
Zastosowanie
Czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania.
W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach, nawet powyżej 200°C.
Ze względu na nieprzeciętne walory smakowe polecany jest również do smarowania pieczywa.
Stosować go można do wszystkich rodzajów potraw - zarówno mięsnych jak i bezmięsnych - w zależności od upodobań gotującego.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze od 5 do 18ºC (najlepiej w lodówce).
Szczegóły produktu
- Parametr: Kraj Producenta
- Informacja: Polska