SMAKI POLSKIE I OPOLSKIE
KS. PROF. ANDRZEJ HANICH
„Smaki polskie i opolskie. Skarby dziedzictwa kulinarnego” to dalszy ciąg (drugi tom) książki kucharskiej pt. „Opolszczyzna w wielu smakach”, wydanej w grudniu 2012 r. przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego, która okazała się być bestsellerem i błyskawicznie się rozeszła – był to projekt sfinansowany ze środków unijnych i dlatego książka ta pozostała w wyłącznej dyspozycji swego wydawcy, czyli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, jako materiał promocyjny regionu.
Aby wyjść naprzeciw szerokiemu zainteresowaniu wywołanemu tą publikacją, jej redaktor zdecydował się przygotować i wydać własnym sumptem następny poradnik kucharski, złożony z porównywalnej liczby receptur, zebranych od praktyków gotowania nie tylko już z Opolszczyzny, ale i z innych regionów naszego kraju, a także od Polaków rozproszonych po świecie, którzy przesłali mu przepisy na swoje ulubione potrawy, aby pomieścić je w tej nowej książce.
Z zebranych w ten sposób kilku tysięcy receptur wybrano ponad 2500 najlepszych, starannie wyselekcjonowanych przez kilka zaproszonych do projektu osób–znawców i praktyków sztuki kulinarnej. Przeglądając i wybierając przepisy, zwracano szczególną uwagę na to, czy zostały one w praktyce domowej wypróbowane oraz czy zostały tak starannie i dokładnie napisane, jak chodzi o gramaturę składników i sposób przyrządzenia potraw metodą „krok po kroku”, żeby nawet laik w kuchennym rzemiośle nie popsuł sprawy, stosując się do nich.
W efekcie tej żmudnej pracy redakcyjnej powstało prawdziwe kompendium wiedzy kulinarnej, stanowiące praktyczną, podręczną „ściągawkę” dla pasjonatów tej sztuki, liczące ponad 2500 przepisów, które pogrupowano w 30 rozdziałach, takich jak: przekąski, zupy i kremy, potrawy z mąki, ziemniaków, kaszy i ryżu, potrawy z cielęciny, z drobiu, z dziczyzny, z jagnięciny, koźlęcia i królika, z wieprzowiny, z wołowiny, pasztety i klopsy, majonezy i sosy, potrawy półmięsne, potrawy rybne, z warzyw gotowanych i zapiekanych, potrawy z warzyw – sałatki, surówki, potrawy z grzybów, z jajek, tarty i pizze, ciasta, desery, ciastka oraz inne słodkości, wypieki drożdżowe i pieczywo niedrożdżowe, nalewki i inne napoje alkoholowe, potrawy wigilijno-bożonarodzeniowe, potrawy na Święta Wielkanocne, domowy wyrób wędlin, domowe przetwory, domowe lekarstwa, a także – opracowane przez lekarza specjalistę – potrawy dla diabetyków oraz porady i wskazania dietetyczne dla osób z niedokrwistością i niedożywieniem (po ciężkich chorobach), z refluksem żołądkowo-przełykowym, z chorobami dróg żółciowych lub wątroby i z chorobami jelita grubego.
Znalazły się tu receptury na potrawy proste, wyszukane i wykwintne, receptury tradycyjne, bazujące na zdrowej, ekologicznej żywności, jak i przepisy nowsze, z użyciem składników przetworzonych, które stanowią obecny repertuar kulinarny naszych domów.
Prezentowana w książce pt. „Smaki polskie i opolskie” kolekcja przepisów kuchni polskiej i opolskiej, tradycyjnej i współczesnej, choć stanowi ona zaledwie wierzchołek góry lodowej, do czego można by przyrównać ogrom bogactwa kulinarnego w opolskim regionie i innych regionach naszego kraju, jest ewidentnym dowodem na to, że obecnie w większości domów w Polsce – w wyniku oddziaływania mass mediów, a także kontaktom międzyludzkim – rodzinnym, sąsiedzkim, towarzyskim, itd. – nie ma już tylko jednej, regionalnie czystej i jednorodnej tradycji kulinarnej (mimo iż w różnych miejscach dostrzega się starania o kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej), ale powstaje coś nowego, będącego wynikiem ubogacenia dotychczasowej kuchni przez dodanie elementów pochodzących z innych tradycji kulinarnych, tym bardziej że wielu z nas przemieszcza się często po świecie (w poszukiwaniu pracy lub turystycznie), gdzie styka się z innymi nacjami i czerpie z ich dziedzictwa kulinarnego. Elementy tych różnych tradycji kulinarnych są już dzisiaj ze sobą w większości naszych domów tak głęboko przemieszane i zespolone, że tworzą nową, niezwykle ciekawą jakość sztuki kulinarnej.
Zebrane w niniejszej kolekcji przepisy nie są w wielu przypadkach oryginalnymi recepturami odautorskimi, gdyż wiele z nich pochodzi bez wątpienia z różnych przewodników kulinarnych, ale – ponieważ zostały one wypróbowane w praktyce domowej i przekazane przez konkretne osoby – dlatego w niniejszym zbiorze osoby te figurują pod przepisami nie jako ich autorzy, lecz jako osoby, które je polecają, bo są one godne uwagi
i zastosowania.
Wydana pod auspicjami Państwowego Instytutu Naukowego – Instytutu Śląskiego
w Opolu, który w roku bieżącym obchodzi swoje 80-lecie, książka kucharska pt. „Smaki polskie i opolskie”, zawierająca ponad 2500 przepisów na przysmaki kuchni domowej, wypróbowanych i polecanych przez konkretnych mieszkańców Opolszczyzny oraz innych regionów, może być interesującą wizytówką kulinarną tak Śląska Opolskiego, jak i naszego kraju, bo eksponuje prawdziwe skarby naszego dziedzictwa kulinarnego.
Sposób dostawy | Koszt dostawy | |||
Płatność z góry | Płatność przy odbiorze | |||
|
7,50 zł | 9,50 zł | ||
|
4,90 zł | 6,90 zł | ||
|
11,00 zł | 13,00 zł | ||
|
0,00 zł | 0,00 zł |
Zdjęcie i opis ze strony wydawcy