Smaki Lwowa. Kulinarna biografia miasta
Lira
"Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła…” (Ze Wstępu autora)
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina?
Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście.
Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię miasta – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje.
waga - 0.68
Ean - 9788367388795
Lira
- ISBN: 978-83-67388-79-5
- Data premiery: 2023-04-06
- Autor: Piotr Janczarek
- Wydawnictwo: Lira
- Rok wydania: 2023
- Oprawa: Twarda
- Liczba stron: 352
- Wydanie: 1
- Rodzaj: Książki
- Głębokość: 25.000000