Oliwa z pierwszego tłoczenia (Extra Vergine) z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna firma FARCHIONI Spa (Perugia/Umbria) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 butelki oliwy FARCHIONI Olio Extravergine.
Objętość: 1L.
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2022 r.
Zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych poniżej 0,8% objętości – zgodna z normą włoską CEE 136/66 z późniejszymi zmianami, a w szczególności: BA/006 REG. CE 2815/98.
Butelkę przechowywać w miejscu ocienionym, przewiewnym i suchym, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Olej z oliwy rodziny FARCHIONI ma długą tradycję, która sięga czasów 1780 roku. Od XVIII wieku niezmiennie tłoczy się tam olej z oliwek zbieranych na plantacjach bedących pod baczną troską właścicieli zakładu, z pasją opartą na intensywnych smakach i aromatach, ale także na kompetencji i technologii. To są cechy, które czynią z posiadacza marki FARCHIONI wielokrotnego medalistę w branży. Na stosowne certyfikaty najwyższej jakości produktów pozwalają stosowane stare, mechaniczne techniki wyciskania oliwy na zimno i nowoczesne rafinowania olejów.
Nazwisko FARCHIONI oznacza, że jest to wyjątkowy rodzaj oliwy z pierwszego tłoczenia (extra vergine), powstały z oliwek zbieranych w fazie pełnej dojrzałości. Z uwagi na swój intensywny charakter jest polecana do każdego rodzaju cięższych potraw, zarówno pieczonych jak i pół-surowych. Nie smażyć, lecz podsmażać; produkt do sosów, zup, twardych mięs, zapiekanych warzyw, kuchni lubującej się w przyprawach ziołowych
CHARAKTERYSTYKA: Wyrób wyłącznie ze świeżych, wyselekcjonowanych najdorodniejszych owoców, które po oddzieleniu od liści i umyciu natychmiast wyciśnięto i przefiltrowano zgodnie z wymogami Unijnymi.
Smak: delikatny i słodkawy.
Zapach: dostrzegalny, przyjemny, świeżych zielonych oliwek.
Kolor: błyszcząco złotawy.
Ciecz: konsystentna.
Kwasowość: poniżej 0,5
TERMINOLOGIA:
Według normy CEE 1513-2001 olej z oliwy vergine (z pierwszego tłoczenia) to olej z owoców oliwki otrzymany w wyniku procesów mechanicznych lub innych procesów fizycznych, w warunkach które nie powodują pogorszenia jakości oleju, z owoców, które nie były poddawane żadnej innej obróbce z wyjątkiem mycia, drylowania i filtrowania.
- „Extra Vergine” – oliwa z oliwek tłoczona na zimno; zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych nie przekracza 1% objętości; zalecana na surowo do sałatek;
- „Vergine” – zawartość – j/w WKT – powyżej 1%, ale mniej niż 2% objętości.
TESTOWANIE:
DO KOSZTOWANIA OLEJU NALEŻY UŻYĆ CZEGOŚ NEUTRALNEGO, NP. CHLEBA LUB GOTOWANEGO LETNIEGO ZIEMNIAKA, KTÓRE - DZIĘKI SWEJ KALORYCZNOŚCI - SPRZYJAJĄ UWALNIANIU SIĘ SUBSTANCJI LOTNYCH, ODPOWIEDZIALNYCH ZA AROMAT OLIWY.
OLEJ MOŻNA OCENIAĆ NA POZIOMIE:
1) POWONIENIA – BY DOSTRZEC POZYTYWNE NUTKI AROMATYCZNE, JAK NP. OWOCOWOŚĆ, ZAPACH ROŚLIN CZY WARZYW (KARCZOCHÓW, POMIDORÓW, ZIÓŁ AROMATYCZNYCH, MIGDAŁÓW), ALE RÓWNIEŻ TE NEGATYWNE, NP. ZJEŁCZAŁOŚĆ, SFERMENTOWANIE.
2) SMAKÓW (DOUSTNIE) – BY OKREŚLIĆ W TEN SPOSÓB GORZKOŚĆ CZY PIKANTERIĘ, JAKO CECHY POZYTYWNE (NIEKLASYFIKOWALNE JAKO WADY).