Mango suszone plastry
Doskonale smakuje jako dodatek do ciast, deserów, sałatek, musli, jogurtów i drinków, a także jako samodzielna przekąska. Jest również doskonałym zamiennikiem słodyczy. To wyjątkowy owoc, pełen cennych składników odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej codziennej, zdrowej diecie.
Starożytny owoc
Hodowla mango swoich początku sięga już 4 tysięcy lat. Za kolebkę tego boskiego owocu uważa się starożytne Indie. Hindusi nazywają go owocem bogów nie tylko ze względu na jego piękny kształt i apetyczny miąższ, ale też ze względu na jego wyjątkowe właściwości. W zależności od rodzaju owocu można spotkać małe owoce lub duże sięgające nawet wagą do 2kg. Kolor skórki również bywa różny od żółtej poprzez pomarańczową lub nawet czerwono zieloną. Chodź różnią się one wizualnie to w swoich cechach prozdrowotnych są takie same. Mango można spożywać zarówno świeże, jak i suszone – w tej drugiej postaci nadal zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.
Suszona magia owocu
Suszone plastry mango niezwykle aromatycznie pachną, lecz nie jest to ich jedyna cecha, ponieważ równie dobrze smakują. Ponadto zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Są bogatym źródłem witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także miedzi, żelaza, potasu. Bardzo dobrym składnikiem, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia jest błonnik, który suszone mango zawierają podobnie jak inne suszone owoce. Dzięki naszym suszonym mango, można bez problemu zaspokoić głód i dostarczyć sporą dawkę składników odżywczych oraz energii. Najlepszą alternatywą dla paczkowanych słodyczy, dla osób lubiących słodkie przyjemności są właśnie suszone owoce, które nie obciążają organizmu tak jak słodycze,
Uniwersalny dodatek do wielu potraw
Suszone mango jako dodatek spisuje się najlepiej oczywiście w przepisach pochodzących z ich rodzimego regiony czyli z Indii oraz dalekiego wschodu. Można je dodawać do farszów mięsnych, ryb, sałatek oraz do egzotycznych past curry. Jest to dodatek nie tylko do dań na ostro, ale również można je wykorzystać do deserów, lodów lub ciast.
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna - 1350kJ / 320 kcal
Tłuszcz - 0,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 72 g w tym cukry - 56 g
Błonnik - 7 g
Białko - 2 g
Sól - 0 g
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁAD:
Składniki: Mango, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: dwutlenek siarki
Naturalny wzmacniacz kości:
Wypełniony manganem, żelazem i miedzią zapobiega osteoporozie oraz wspomaga rozrost tkanki kostnej u dzieci i młodzieży w trakcie rozwoju.
Owoc pomocniczo stosuje się również przy napadzie dny moczanowej – działa przeciwbólowo, a dodatkowo ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu.