Kruche krakersy o smaku cebuli i kwaśnej śmietanki
Błyskawiczne przekąski z krakersów to świetny pomysł na domową imprezę, na przykład sylwestrową. Krakersy można podać do ulubionych past lub dipów, albo zrobić z nich mini kanapki z dowolnymi dodatkami.Całkiem proste są też te z sałatką serową zawiniętą w plasterki szynki. Bardzo elegancko prezentują się krakersy z gruszką owinięta w cieniutką szynkę dojrzewajacą. Polecamy też smakowite kanapeczki z wędzonym pstrągiem oraz wędzonym kurczakiem, a dla wegetarian super smaczne krakersy z awokado, pomidorem i kolendrą.
waga:100g
Propozycje podania
Krakersy z wędzonym kurczakiem i żurawiną
Krakersy posmaruj cienko serkiem śmietankowym. Połóż na nich porwane listki sałat (rukola, frisse, radicchio), cienko pokrojone plasterki wędzonej piersi z kurczaka i odrobinę sosu żurawinowego.
Krakersy z awokado, pomidorem i kolendrą
Awokado skrop sokiem z limonki lub cytryny i zmiażdż widelcem. Krakersy posmaruj cienko serkiem śmietankowym, połóż na każdym plasterek pomidora i 1-2 łyżeczki zmiażdżonego awokado. Udekoruj świeżą kolendrą i posyp chili w płatkach.
Krakersy z wędzonym pstrągiem i serkiem chrzanowym
Serek śmietankowy wymieszaj ze startym chrzanem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozsmaruj dość grubą warstwą na krakersach. Przykryj kawałkiem wędzonego pstrąga. Posyp świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym.
Krakersy z szynką i sałatką
Pokrój w drobną kostkę ser i seler naciowy, posiekaj orzechy włoskie. Wymieszaj z majonezem, dopraw pieprzem. Zawiń w cienkie plasterki szynki konserwowej, każdy rulonik pokrój na pół. Podawaj na krakersach, udekorowane listkami selera naciowego.
Żeby szynka trzymała się krakersów, na każdym połóż mały kleks z serka śmietankowego.
Krakersy z gruszką i szynką dojrzewającą
Nieduże cząstki twardej gruszki owiń paskami szynki dojrzewającej. Podawaj na krakersach posmarowanych odrobiną serka śmietankowego, udekorowane drobnymi listkami sałaty (rukola, roszponka, frisee).
Krakersy z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyka rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem śmietankowym, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nałóż grubą warstwą na krakersy, posyp osączoną kukurydzą i świeżo zmielonym pieprzem.
Skład:
-mąka pszenna,
-olej słonecznikowy,
-syrop glukozowy,
-spulchniacze (E503II, E500),
-sól,
-cukier,
-cebula w proszku (0,6%),
-maślanka w proszku,
-dekstroza,
-śmietana w proszku (0,3%) (mleko),
-kwasy (kwas cytrynowy) , kwas mlekowy),
-pietruszka,
-aromaty,
-środek do przetwarzania mąki (pirosiarczyn sodu), wzmacniacze smaku (E631, E627)