Słonecznik to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E ‒ przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności. Dodatkowo w tych drobnych, szarych nasionach kryje się bogactwo makro- i mikroelementów, aminokwasów i fitosteroli ‒ wspomagających obniżanie cholesterolu LDL. Jednym ze wspomnianych aminokwasów jest tryptofan, odpowiadający za wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia.
Zastosowanie: Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę. Przy odrobinie wysiłku z łuskanego słonecznika można także przygotować wegański twarożek lub pastę do smarowania pieczywa, namaczając ziarna na noc, a następnie blendując z przyprawami
Słonecznik jest naturalnym źródłem:
> Tiaminy (Witamina B1) – która wspomaga prawidłową pracę serca.
> Witamina B6 – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku – pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
> Fosforu – wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
Składniki: Słonecznik łuskany
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Waga: 1kg
Producent: Targroch, Polska
Data ważności: minimum pół roku
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem słonecznym.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.