Słonecznik łuskany
- Wysoka zawartość witaminy E oraz witamin z grupy B.
- Zawiera dużą ilość błonnika.
- Jest również źródłem cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT).
Wartości Zdrowotne
- Witamina E zawarta w słoneczniku, odpowiedzialna jest za dostarczanie składników odżywczych do poszczególnych komórek. To także silny antyoksydant. Z uwagi na jej wysoką zawartość, zaleca się spożywanie ziaren słonecznika zwłaszcza kobietom w ciąży.
- Słonecznik jest także źródłem wapnia, witaminy A i C. Zawiera błonnik tak ważny dla układu trawiennego. Powinny więc sięgać po niego osoby dbające o linie.
Wartości Odżywcze
100G Produktu zawiera :
- Wartość energetyczna : 2666 kJ / 643 kcal
- Tłuszcz : 51,46G
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,9G
- Węglowodany : 20G
- - w tym cukry : 2G
- Błonnik : 8,6G
- Białko : 20,78G
- Sól : 0,02G
Data ważności: 30 kwiecień 2021
Dodatkowe informacje
Słonecznik, a dieta
- Ziarno słonecznika można bez obaw włączyć do diety osób zmagających się z niechcianymi kilogramami.
- Chociaż jest to przekąska dość kaloryczna z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, nie należy z niej rezygnować.
- To zdrowsza alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek (pustych kalorii). Wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami.
- To także zastrzyk podstawowych witamin, potrzebnych szczególnie w trakcie racjonalnego odchudzania.
Gdzie występuje słonecznik?
- Wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym.
- Jest to także roślina miododajna.
- W Polsce dominuje uprawa o charakterze ozdobnym, ze względu na piękne kwiaty. Głównie słoneczniki sadzi się w doniczce, ogrodzie, rzadziej rośnie on na polach.