Erytrytol wygląda jak cukier spożywczy, jednak jest trochę mniej słodszy od niego.
Ma on słodycz równą 60-70 proc. słodyczy cukru stołowego (sacharozy), co oznacza,
że dla uzyskania słodkości powodowanej przez
- 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu.
Dodatkowo słodzik ten wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach.
Poza tym, w odróżnieniu od pozostałych tego typu substancji, nie pozostawia obcych posmaków.
Erytrytol w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem.
Wszystko dlatego, że nie zawiera enzymów odpowiedzialnych za jego rozpad w organizmie.
W związku osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie.
Erytrytol jest także dobry na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier.
Erytrytol ma niską wartość energetyczną,
- dlatego innym efektem jego spożywania jest spadek masy ciała.
Dla porównania:
1 g cukru stołowego dostarcza 4 kcal. Tym samym erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą.
W związku z tym, że erytrytol jest niemalże tak samo słodki jak cukier stołowy, z powodzeniem może być dodawany:
- do kawy, herbaty,
- domowych wypieków.
Erytrytol może być stosowany jako dodatek m.in. do:
- lodów, dżemów, galaretek,
- marmolad i owoców kandyzowanych,
- różnego rodzaju wyrobów cukierniczych,
- gum do żucia, a także musztard,
- sosów, czy suplementów diety
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 0kJ/0kcal
Tłuszcz 0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 100g
Białko 0g
Sól 0g
Cukry 0g
Białko 0g
Masa netto: 1kg
Kraj Pochodzenia: Chiny