SŁODKIE ZDROWIE Tapioka Granulki 1kg
Tapioka wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie pozyskiwana jest z korzenia manioku. Wyróżnia się neutralnym smakiem i zapachem, przez co stosowana jest zarówno jako składnik dań słodkich jak i wytrawnych. Perły tapioki wykorzystuje się do przygotowywania deserów - puddingów, koktajli czy popularnych napojów typu bubble tea, zup, sosów i dań głównych jako dodatek skrobiowy. Jest produktem lekkostrawnym. Po ugotowaniu kulki tapioki pęcznieją i stają się przezroczyste.
Tabela składu:
Wielkość opakowania:
1000 g
Wielkość porcji:
3 łyżki (ok. 45 g)
Ilość porcji w opakowaniu:
20
Wartości odżywcze
100 g
3 łyżki (ok. 45 g)
Wartość energetyczna
1499 kJ/ 358 kcal
675 kJ/ 161 kcal
Tłuszcz
0,02 g
<0,01 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
<0,01 g
<0,01 g
Węglowodany
88,7 g
39,9 g
- w tym cukry
3,4 g
1,5 g
Błonnik
0,9 g
0,4 g
Białko
0,2 g
0,1 g
Sól
0 g
0 g
Składniki:
perły z tapioki 100% (skrobia z manioku)
Kraj pochodzenia: zakodowany w nr. partii [Tajlandia(TH), USA(US), Indonezja(ID), Indie(IN)]
Dystrybucja: PPHU JS Magnoliowa 2/11 15-669 Białystok
Masa netto: 1000g
Sposób użycia:
Tapiokę opłukać i namoczyć około 20 minut w mleku bądź wodzie (w proporcjach 1 szklanka tapioki na pięć szklanek płynu).
Następnie gotować w samym płynie, na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 20 minut (w razie potrzeby dolać płynu).
Granulki odcedzić i opłukać zimną wodą.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.