Słodkie Zdrowie Ksylitol
1000 g
Ksylitol to naturalny słodzik, należący do grupy polioli. Ma bardzo podobny wygląd, smak i słodkość jak zwykły cukier. Dzięki temu nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń – jeśli słodzisz herbatę jedną łyżeczką cukru, zużyjesz tyle samo ksylitolu. Ksylitol często określany jest mianem idealnego zamiennika cukru, z uwagi na fakt, że jest wolny od niemal wszystkich mankamentów, które cukier posiada.
Właściwości
Jego słodkość jest niemal identyczna w porównaniu do zwykłego cukru. Nie posiada obcych posmaków ani zapachów. Dostarcza 40% mniej kalorii w porównaniu do cukru (ok. 2,4 kcal/ 1 g produktu). Posiada niski indeks glikemiczny (IG=7), dlatego może być stosowany przez diabetyków. Wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Zapobiega powstawaniu próchnicy (zmienia pH jamy ustnej uniemożliwiając rozwój bakteriom), chorób dziąseł i wrzodów żołądka. Likwiduje nieprzyjemny zapach z ust. Jest całkowicie bezpieczny dla organizmu, jednak jego nadmierne spożycie może wywoływać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Ksylitol wygląda i smakuje identycznie jak cukier, dlatego można go wykorzystywać do słodzenia napojów – kawy czy herbaty bez obaw o niekorzystny efekt. Sprawdzi się również jako składnik deserów, ciast i ciasteczek (z wyjątkiem drożdżowego - ze względu na swoje właściwości uniemożliwia prawidłową fermentację drożdży). Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwgrzybiczemu sprawdzi się również jako składnik dżemów i konfitur.
Składniki
100% ksylitol
Zalecane spożycie
Osoby, które nie stosowały wcześniej ksylitolu powinny stopniowo zwiększać jego spożycie zaczynając od 1-3 łyżeczek w ciągu dnia. W przeciwnym razie produkt może wykazywać działanie przeczyszczające. Należy wprowadzać do diety stopniowo, maksymalne dzienne spożycie ok. 10 łyżeczek.