Groch Łuskowy Zielony 'Telefon' późny
Groszek łuskowy jest wspaniałym warzywem, uwielbianym też przez dzieci. To jedno z popularniejszych warzyw wysiewanych w naszych ogródkach- spotkamy go u większości działkowców. Groch wysiewamy jako jeden z pierwszych warzyw. Groch łuskowy ma pergaminową wyściółkę w środku strąków (w przeciwieństwie do cukrowego) dlatego do spożycia nadają się tylko nasiona. Wyłuskane nasiona mogą być gładkie (dojrzewają wcześniej) lub pomarszczone (są słodsze).
Groch Łuskowy Telefon odmiana późna i bardzo plenna o długim okresie zbiorów- typowo amatorska. Rośliny wymagają zastosowania podpór, ponieważ dorastają do 1 m. Strąki o długości ok 11 cm, w środku wypełnione 6-8 bardzo smacznymi, słodkimi nasionami. Nasiona pomarszczone i duże.
Groch Łuskowy Telefon uprawa z nasion:
Wysiewamy nasiona wczesną wiosną do połowy kwietnia w rozstawie 20-35x5cm, na głębokość 4-5 cm. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku. Nie siejemy groszku tam gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Gleba powinna być zasobna, próchnicza, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Do uprawy nadają się gleby gliniasto-piaszczyste, uprawa nie uda się na glebie piaszczystej i bardzo ciężkiej oraz podmokłej. Groch to roślina o niewielkich wymaganiach termicznych, nasiona wykiełkują nawet przy 2°C. Przy nawożeniu ograniczmy ilość azotu.
- Gramatura: opak. nasion 40g
- Pora wysiewu: Marzec - Kwiecień
- Zbiory: Lipiec - Wrzesień
Groch Łuskowy TELEFON zastosowanie
Świeże, zielone, soczyste nasiona nadają się idealnie na letnie sałatki i zupy oraz jako przekąska pomiędzy posiłkami- szczególnie dla dzieci. Gotowany groszek może być spożywany w różnych postaciach- jako zupa, krem, dodatek do mięsa czy sałatek. Groszek możemy mrozić i konserwować.
Pamiętaj
Groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów. W 145 gramach zielonego grochu znajduje się 117 kalorii. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.
Jako świetne źródło antyoksydacyjnych witamin A, C i E zielony groszek neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył. Co za tym idzie redukuje poziom odkładającego się w żyłach cholesterolu. Jakie są tego skutki? Same pozytywy! Zmniejszają się szanse wystąpienia chorób serca, udaru, miażdżycy naczyń krwionośnych, artretyzmu. Usprawnia się przepływ krwi w organizmie.
W groszku znajdziemy również luteinę. Udowodniono, iż ma ona znaczny udział w walce ze zwyrodnieniem plamki żółtej i kataraktą.