ZAMIENNIK CUKRU - SŁODKI ERYK - ERYTRYTOL 1 KG
Poznaj Słodkiego Eryka!
Słodki Eryk to słodzik stołowy na bazie erytrytolu, będący alternatywą dla tradycyjnego cukru. Można nim słodzić kawę, herbatę, desery, a także używać do gotowania i pieczenia wielu potraw.
Erytrytol jest poliolem, pochodzącym z tej samej rodziny substancji słodzących co ksylitol czy sorbitol. Naturalnie występuje w przyrodzie, między innymi w owocach (gruszki, winogrona, melony), niektórych grzybach i porostach.
Słodki Eryk jest produkowany w Europie, dokładnie we Francji, z kukurydzy. W procesie naturalnej fermentacji przy użyciu drożdży powstaje biały, krystaliczny proszek, przypominający cukier. Wygląda i w 70% smakuje tak słodko jak cukier. To co go wyróżnia to praktyczny brak kalorii (jedynie 0,2 kcal na 100 g), a także prawie zerowy indeks glikemiczny, co czyni go produktem przyjaznym dla diabetyków. Nie pozostawia w ustach obcego posmaku tak jak niektóre słodziki, a także pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów, nie przyczyniając się do rozwoju próchnicy.
Stanowi świetną alternatywę dla cukru w codziennej diecie!
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0,2 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0 g
Błonnik: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Masa netto: 1 kg
Sposób użycia: można stosować jak cukier - do słodzenia, gotowania, pieczenia oraz przyrządzania deserów i wypieków. Nie stosować do wyrobów drożdżowych. Przechowywać w suchym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Kraj produkcji: Francja
Konfekcjonowanie i dystrybucja: Polska