Słodka pasta z czerwonej fasoli Anko / Azuki 500g
Pasta z czerwonej fasoli typu anko tsubuan. Doskonała do japońskich, koreańskich i chińskich deserów i dań na słodko.
Anko to czerwona fasola azuki gotowana na gęsto z cukrem i szczyptą soli, czasem z dodatkiem naturalnego zagęstnika, używana do przyrządzania niezliczonych orientalnych pyszności. Anko tsubuan to smakowita odmiana pasty, składająca się z całych (lub lekko rozgniecionych) fasolek o kremowym wnętrzu oraz wspaniałym, orzechowo-daktylowym smaku. Ze względu na swoją formę sprawdza się nie tylko jako nadzienie, ale i przybranie kładzione na wierzch deserów. To wspaniały dodatek do lodów,galaretek, omletów, naleśników, a nawet zup i makaronów. Zastosowania anko są niezliczone, ale w każdym wydaniu niezaprzeczalnie pyszne. :)
Pasta fasolowa anko to nieodłączny element wielu azjatyckich rarytasów. W Japonii znajdziemy ją m.in. w tradycyjnych ciasteczkach mochi i ohagi, zimowej zupie zenzai czy galaretce anmitsu. W Korei ogromną popularnością cieszy się patbingsu - kruszony lód, polany skondensowanym mlekiem i podawany ze słodką fasolką. Chińczycy najchętniej sięgają zaś po puszyste chińskie bułeczki dousha bao czy letni napój mrożony hong dou bing.
Po otwarciu pastę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Wskazówka - Pastę można również przełożyć do pojemnika odpornego na niskie temperatury i zamrozić. Mrożona pasta będzie zdatna do spożycia przez 1½ miesiąca.
Kraj pochodzenia: Chiny
Skład:
Wartości odżywcze (w 100g/100ml)
- Wartość energetyczna: 1014kJ/242,35kcal
- Tłuszcze: 1,5g
- Węglowodany: 50g
- *w tym cukry: 44,6g
- Białko: 4g
- Sód: 30mg
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Dieta: Wegetariańska, Wegańska
- Długość towaru w centymetrach: 17
- Wysokość towaru w centymetrach: 3
- Szerokość towaru w centymetrach: 11
- Waga gabarytowa w gramach: 93.5