Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 25kg
Producent: Viking Malt
Słód WIEDEŃSKI 25 kg
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu.
Słód wiedeński jest produkowany w suszarni ze słodu zielonego, w podobnej technologii co słód pilzneński. Proces słodowania jest zmodyfikowanym o wyższe wilgotności końcowe (43-44%) i suszenie z wyższą temp. końcową (ok. 90- 95°C). Daje to w efekcie lekko bursztynowy kolor brzeczki i znacznie bardziej wyrazisty aromat od słodu pilzneńskiego. Nadaje się do produkcji piw typu Vienna Beer, Amber Lager, Golden Ale Oktoberfestbier oraz jako element wzbogacający smak piw jasnych. Słód wiedeński jest używany w udziale od 70-100%. Zakres barw dla tego słodu produkowanego w Słodowni Strzegom wynosi 7-12 °EBC.
Słód Wiedeński jest produkowany w nieznacznie wyższej temperaturze niż słód pilzneński, co powoduje, że ma wyższą barwę, a działanie enzymów jest nieco słabsze niż w przypadku słodu pilzneńskiego. Smak Słodu Wiedeńskiego jest subtelny, lekko słodki i orzechowy.
Zastosowanie: Słód Wiedeński jest rekomendowany do względnie jasnych piw. Typowe jest stosowanie go w celu wzmocnienia barwy i aromatu piw jasnych. Klasyczny lager wiedeński („Vienna Lager”) słynie ze swojej głębokiej, złotej barwy i charakterystycznego, słodowego smaku.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność % max. 5.0 Ekstrakt %s.m. min. 79.0 Barwa °EBC 7.0-10.0 wolny azot aminowy mg/l min. 130 czas scukrzania min. max. 15
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 25kg
Cena słodu w ilości 25kg nie zawiera usługi śrutowania.
Jeśli chcesz, abyśmy go dla Ciebie ześrutowali opłać: usługa ŚRUTOWANIA 25kg