Słód PILZNEŃSKI Viking Malt 5kg
Producent: Viking Malt
Słód Pilzneński 5 kg
Słód Pilzneński jest produkowany z jęczmienia browarnego jarego dwurzędowego, typu null-lox. Warunki zamaczania i kiełkowania tego słodu są dobrane w taki sposób, aby sprzyjały jak najlepszej modyfikacji produktu.Temperatura dosuszania słodu wynosi zwykle 80-85°C.
Słód pilzneński ma orzechowy, lekko słodki smak, który sprawia, że może być używany jako słód podstawowy w bardzo wielu rodzajach piw.
Zastosowanie: Do wszystkich typów piw lub whisky.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność % max. 5.0 Ekstrakt %sm. min. 80.0 Barwa °EBC 3 – 4.5 Białko % s.m. max. 11.5 azot rozpuszczalny mg/100g 600-750 wolny azot aminowy mg/l 130-170 Beta-glukan mg/l max. 200 kruchość % min.80 siła diastyczna WK s.m. min 250
Specyfikacja słodu:
Wilgotność % max. 7,5 Ekstrakt %s.m. min. 77 Barwa °EBC 8+/-2
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 5kg
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację W INFORMACJACH DO SPRZEDAJĄCEGO bądź telefonicznie, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.