SŁÓD KARMELOWY jasny 50 EBC Viking Malt Strzegom
Słód karmelowy jasny 50 EBC jest to słód specjalny, o dużej ilości melanoidów, czyli związków barwnych powstających w wyniku syntezy cukrów i aminokwasów w wysokiej temperaturze.
Doskonale sprawdza się jeśli chcemy dodać piwu słodkiego charakteru i głębszej złotej lub bursztynowej barwy.
Słód karmelowy 50 uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C.
Tak jak wszystkie słody karmelowe, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dodatek tego słodu dopełnia smak piwa i pogłębia barwę trunku.
Stosowany do produkcji piw typu Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber, a także innych, gdzie chcemy uzyskać bardziej głęboką bursztynową barwę.
Zakres barw dla tego typu słodu wynosi 40-60 EBC.
CHARAKTERYSTYKA SŁODU
Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.
Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności piany.
CHARAKTERYSTYKA SŁODU
Słody karmelowe są produkowane w procesie prażenia z zielonego słodu. Mają wysoki stopień karmelizacji i nie wykazują działania enzymatycznego.
Ogólnie słody wytworzone w procesie prażenia mogą mieć działanie przeciwutleniające oraz przyczyniać się do poprawy smaku oraz jakości i stabilności
Śrutowanie
Jeżeli pole informacji do sprzedającego jest puste, domyślnie będzie jako słód śrutowany.
Śrutowanie słodów wykonujemy poprzez zgniatanie ziaren śrutownikiem gniotącym.
Dzięki temu znacznie ograniczamy ilość mąki i nie niszczymy łuski, tak potrzebnej podczas filtrowania zacieru.