Słód Karmelowy 100 Viking Malt śrutowany
Słody Karmelowe Viking są wytwarzane z zielonego słodu przez prażenie. Charakterystyczny dla tego słodu jest wysoki stopień karmelizacji. Aktywność amylolityczna słodów karmelowych wynosi zero. Produkty powstające w procesie prażenia mogą działać jako przeciwutleniacze i przyczyniać się do stabilności smaku. Słody Karmelowe zwykle poprawiają jakość piany i trzymanie piana.
Słody Karmelowe doskonale nadają się do piw zimowych, piw typu ale oraz innych piw aromatycznych, takich jak ciemne lager i stout. Niewielkie ilości można stosować również do regulacji koloru i wzbogacenia smaku jasnych lagerów. W porównaniu do Cara Plus słody karmelowe mają mocniejszy charakter.
Barwa aktualnej partii: 90 - 110 EBC
Słód śrutuje śrutownikiem walcowym bezpośrednio przed wysyłką.
Jeżeli słód ma pozostać w formie całego ziarna (nieśrutowany) napisz to w komentarzu do zakupu (wiadomości do sprzedającego).