Słód jęczmienny GOLDEN ALE 500g Viking Malt
Producent: Viking Malt
Viking Malt słód GOLDEN ALE 500g
Słód pochodzi ze słodowni Viking Malt w Strzegomiu. Produkowany z dwurzędowego jęczmienia jarego. Parametry słodowania zostały dobrane tak, aby ułatwiać wysoką modyfikację tego słodu, w celu łatwiejszego przetwarzania w browarze. Słód Golden Ale ma zredukowany potencjał enzymatyczny. Nadaje piwu mocnych słodkich, ciasteczkowych i słodowych smaków, z zachowaniem równowagi między nimi. Barwa tego słodu nie jest wysoka, co sprawia, że jest odpowiedni do delikatnej korekcji barwy w kierunku odcienia złotego.
Zastosowanie: Słód Golden Ale może być stosowany do wszyskich rodzajów piw, ale najbardziej zalecany jest do lagerów i ale. Zazwyczaj stosuje się do 50% zasypu.
Specyfikacja słodu:
Wilgotność % max. 5.0 Ekstrakt %s.m. min. 80.0 Barwa °EBC 9-14 Białko % s.m. max. 11.5 FAN mg/l min. 130 liczba Kolbacha % min. 43% kruchość % min. 85
Przechowywanie: Słód (nieśrutowany)powinien być przechowywany w chłodnym (< 20 °C), suchym (< 40 RH %) i bezwonnym miejscu. W takich warunkach dopuszczalny okres składowania słodu wynosi co najmniej 12 miesięcy. Należy dbać, by produkt nie stykał się z gorącymi powierzchniami oraz unikać wdychania pyłu ze słodu. Słód śrutowany można przechowywać 2-4 miesięcy.
masa netto: 500g
Usługa śrutowania jest darmowa (nie dotyczy opakowań 25kg - koszt śrutowania worka 25kg to 12 zł).
Prosimy o informację W INFORMACJACH DO SPRZEDAJĄCEGO bądź telefonicznie, czy słód ma być śrutowany, w przeciwnym razie słód zostanie wysłany nie śrutowany.