Śliwo-Brzoskwinia:To krzyżówka śliwki i brzoskwini. Rośnie dość silnie i tworzy luźną, rozłożystą koronę. Corocznie plonuje, a w okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie. Rodzi duże (do 100 g) owoce o owalnym, lekko wydłużonym kształcie. Na zewnątrz jest czerwonofioletowa skórka, dość cienka i miękka, z nalotem. Wewnątrz żółty, jędrny miąższ, bardzo soczysty i aromatyczny. Smak owocu jest dość zrównoważony – słodko- kwaśny, smaczny, często porównywany do czereśni. Raczej oddziela się miąższ od pestki. Owoce gotowe są do zbioru w drugiej połowie lipca. Można je jeść na surowo lub przetwarzać.
Wysokość: 120-140cm - roślina przycięta
Forma: goły korzeń zabezpieczony na czas transportu
- Samopylna
- Słodki owoc
- Polecana na przetwory i do jedzenia na surowo
- Nowość
OPIS PRZEDMIOTU:
Pora dojrzewania: połowa lipca
Owoce: duże, słodkie
Plenność: obfita
Pokrój drzewa: korona lekko wzniesiona
Wzrost: umiarkowanie silny
Odporność na choroby: bardzo wysoka
Odporność na mróz: bardzo wysoka
Wymagania glebowe: umiarkowane
Stanowiska: słoneczne
Zapylacz: Samopylna