Nasze suszone śliwki swój smak i aromat zachowują na długo, dzięki naturalnemu procesowi suszenia. Można jeść je prosto z opakowania, dodawać do ulubionych deserów bądź poddawać obróbce termicznej np. przygotowując pyszną owsiankę gotowaną z śliwkami.
Łagodzenie zaparć
Śliwka suszona znana jest z posiadania zdolności uśmierzających problemy z zaparciami. Juz jedna śliwka dostarcza 1g błonnika pokarmowego. Który działa jak wewnętrzna szczotka omiatająca nasze jelita (zachyłki jelit) , w których magazynują się niepożądane złogi pokarmowe.
Odgrywa rolę w zapobieganiu zaparciom poprzez zwiększenie objętości kału i może przyspieszyć tempo perystaltyki jelit. Ponadto zawierają sorbitol-alkohol cukrowy o naturalnym działaniu przeczyszczającym.
Śliwki suszone a cukrzyca
W suszonych śliwkach znajduje się błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi. Oprócz tego sprawia, że czujemy się po zjedzeniu suszonych śliwek najedzeni.Brak chęci podjadania to krok w kierunku prawidłowego BMI. Śliwki suszone z pomocą pektyn spowalniają wchłanianie cukrów, przez co organizm prędzej korzysta z rezerw magazynowanych jako tłuszcze.
Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze
Naukowcy potwierdzają , że śliwki suszone to owoce najbogatsze w antyoksydanty . Polifenole chronią przed degeneracją komórki . Dzięki temu są świetnym elementem chroniącym organizm przed rakiem. Przeciwutleniacze dodatkowo walczą z wolnymi rodnikami zapobiegając chorobom serca i udarom. Śliwka zawdzięcza swój kolor pigmentowi tzw antycyjanom , które również zwalczają wolne rodniki.
Witaminy z grupy B koją nerwy
Śliwki suszone, od wieków cieszą się opinią owoców, które poprawiają nasz nastrój oraz uspokajają wzburzone nerwy.
Witamina B1 poprawia pamięć, witamina B2 odpowiada za poprawne działanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego. Witamina B6 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz zwiększa odporność organizmu.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1191kJ / 282kcal
Tłuszcz: 1,2g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2g
Węglowodany: 60g w tym cukry: 60g
Biało: 3,5g
Sól: 0,03g
Witaminy
Witamina C – 9.5 mg
Tiamina – 0.028 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.417 mg
Witamina B6 - 0.029 mg
Kwas foliowy - 5 µg
Witamina A – 345 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 6.4 µg
Minerały
Wapń – 6 mg
Żelazo - 0.17 mg
Magnez - 7 mg
Fosfor - 16 mg
Potas - 157mg
Sód – 0 mg
Cynk - 0.10 mg