ŚLIWKA WĘDZONA ŚLIWKA SECHLOŃSKA OPAKOWANIE 1 KG
Tradycyjne suszone śliwki - polskie wędzone śliwki
Suska sechlońska to śliwka, o gwarowej nazwie suska, z okolic wsi Sechna. Jedyna w Polsce śliwka wpisana ndo rejestru produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym (musi pochodzić z rejonu małopolskich gmin Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna lub Żegocina).
Suska sechlońska - polskie śliwki to przede wszystkim:
tradycyjne suszone śliwki przy użyciu dymu z drzew liściastych przede wszystkim drewna bukowego
wędzone śliwki węgierki
prawie tygodniowy proces wędzenia świeżych owoców
tradycyjne metody wędzenia (suszenia) w specjalnych suszarniach wykonanych z drewnianych lasek
miękkie, mięsiste i zwarte wędzone owoce
wyrazisty smak wędzenia połączony z wyjątkową słodyczą śliwki
Wędzone śliwki na święta i nie tylko - dlaczego Suska Sechlońska to wyjątkowa śliwka?
⭐na 1kg wędzonej śliwki potrzeba około 5-6kg świeżych owoców
⭐tradycje sadzenia śliw sięgają czasów św. Kingi
⭐lekko słodkie owoce z wyczuwalnym aromatem wędzenia
⭐prawie tygodniowy proces suszenia śliwek (w zależności od odmiany, stopnia dojrzałości)
⭐metody uprawy i wędzenia sięgają kilkuset lat i przechodzą tradycyjnie z pokolenia na pokolenie
Świeże warzywa i owoce wysyłamy od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć leżakowania przez weekend na magazynach firm kurierskich